ABD’nin koşullu ateşkes çağrısına BMGK’da Çin ve Rusya’dan veto

Rusya ve Çin cuma günü, ABD’nin Gazze’de ‘derhal ve sürekli ateşkes’ ve Hamas tarafından tutulan ‘kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması’ çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi karar taslağını veto etti.

Savaşın başladığı ekim ayından bu yana BMGK dördüncü kez ateşkes çağrısı yapan bir karar üzerinde uzlaşmaya varamadı. Bu kez anlaşmazlık, Rusya ve Çin’in talep ettiği koşulsuz ateşkes kararı yerine, ABD’nin ateşkes çağrısını bir rehine anlaşmasına bağlama ve Hamas’ı kınama ısrarı üzerine çıktı.

On bir üye ülke karar lehinde oy kullanırken, Cezayir çekimser kaldı. BM Güvenlik Konseyi’nin toplanmasından kısa bir süre önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’de Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile bir araya geldi. ABD’li ve İsrailli yetkililer Biden yönetiminin haftalardır karar taslağına destek toplamak için çalıştığını söyledi.

Axios’ta yer alan habere göre ABD daha fazla oy alabilmek için karar taslağında ateşkese atıfta bulunan paragrafı güçlendirdi. Habere göre ABD karar taslağı ayrıca İsrail’in Refah’ı işgaline ilişkin endişelerini ifade eden ‘güçlü bir dil’ içeriyordu.

Güvenlik Konseyi’nin sekiz üye devlet tarafından sunulan ve kalıcı bir ateşkese yol açmak üzere Ramazan ayı için acil ateşkes çağrısında bulunan alternatif bir karar tasarısını oylaması bekleniyor. Bu metinde ayrıca ateşkesle ilişkilendirilmeksizin tüm rehinelerin serbest bırakılması talep ediliyor. ABD’nin taslağı veto etmesi bekleniyor.