Ana Sayfa Dünya Birleşik Krallık, protesto konuşmasının ardından Filistinli öğrencinin vizesini iptal etti

Birleşik Krallık, protesto konuşmasının ardından Filistinli öğrencinin vizesini iptal etti

Birleşik Krallık hükümeti, Manchester Üniversitesi’ndeki bir gösteride yaptığı konuşmanın ardından Gazze’de yakınlarını kaybeden Filistinli bir öğrencinin öğrenci vizesini iptal etti. 

Manchester Üniversitesi’nde Filistin Dostları Topluluğu’nun başkanlığını yürüten hukuk öğrencisi Dana Abuqamar, Birleşik Krallık hükümetinin, kamu güvenliği açısından risk oluşturduğunu iddia ederek “ulusal güvenlik” gerekçesiyle vizesini iptal ettiğini söyledi. 

“Ortaya attıkları iddia temelsiz ve Birleşik Krallık’ta ikamet eden biri olarak haklarımı ihlal ediyor. Hukuk ekibim, hukuk öğrencisi olarak son yılımda öğrenci vizemin iptal edilmesine yönelik bu karara karşı insan hakları itirazında bulundu,” diyen Abuqamar, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada vizesinin iptal edildiğini doğruladı.

Abuqamar geçen yıl, İsrail ordusunun kuşatma altındaki Gazze’de üç katlı bir binayı bombalamasının ardından en az 15 akrabasını kaybettiğini açıkladı. 

Abuqamar, “Bu soykırım sırasında, Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, Filistinlilerin baskıya direnmek ve 16 yılı aşkın bir süredir Gazze’ye yasadışı bir şekilde uygulanan kuşatmayı kırmak için uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmalarını destekleyen kamuoyu açıklamalarının ardından öğrenci vizemi iptal etmeye karar verdi,” dedi.

Filistinli genç, “İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır, fakat etnik azınlıklar, özellikle de benim gibi Müslümanlar ve Filistinliler için geçerli değil gibi görünüyor. İnsan haklarının kamu makamları tarafından uygulanmasındaki çifte standardı reddetmeli ve bu baskıya karşı çıkmalıyız,” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı sözcüsü ‘bireysel vakalar hakkında yorum yapmadığını’ söyledi. 

Geçtiğimiz yıl Abuqamar, 7 Ekim’de Hamas öncülüğünde İsrail’e düzenlenen Aksa Tufanı operasyonunun ardından Filistin yanlısı bir mitingde yaptığı, “Gurur doluyuz, gerçekten, olanlardan dolayı sevinç doluyuz,” şeklindeki yorumları nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. 

Abuqamar daha sonra BBC’ye yaptığı açıklamada yorumlarının yanlış yansıtıldığını söylemiş ve “Hiçbir masum sivilin ölümüne asla göz yumulmamalıdır ve biz buna asla göz yummuyoruz,” demişti.

Abuqamar, “İçişleri Bakanlığı Birleşik Krallık’taki varlığımın ulusal güvenliği tehdit ettiğini iddia etti. Yaptığım açıklamaların aşırılık yanlısı görüşleri desteklediğini söylediler. Benim 19 yaşında bir öğrenci olduğumu ve gönüllü olarak çalışarak ya da insan haklarını savunarak sosyal adalet kampanyalarını desteklediğimi unutmayın,” demişti.

Bu yılın başlarında Middle East Eye, Britanya İçişleri Bakanlığı’nın daha önce prestijli bir İngiliz hükümet programı tarafından desteklenen ve şimdi London School of Economics’te (LSE) doktora eğitimi için tam burs verilen Filistinli bir mülteciye vize vermeyi reddettiğini bildirmişti.

Exit mobile version