Ana Sayfa Ortadoğu Lübnan El Ahbar: İsrail, Lübnan’ı işgal için tarih verdi

El Ahbar: İsrail, Lübnan’ı işgal için tarih verdi

Lübnan gazetesi El Ahbar’a konuşan batılı diplomatlara göre İsrail, batılı müttefiklerine ‘Lübnan ile siyasi bir anlaşmaya’ varmak için 15 Mart’a kadar süre verdi ve başarısızlık durumunda ‘askeri operasyonları geniş bir savaşa tırmandırmayı’ planladığını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD özel temsilcisi Amos Hochstein’ın bölgeye yaptığı son ziyaret sırasında, Hizbullah’ın devam eden operasyonlarının İsrail’i Lübnan içindeki operasyonlarını genişletme konusunda bir ‘karar anına’ yaklaştırdığını söylemişti.

El Ahbar, “Hochstein, Gazze’dekini durdurmadan önce Lübnan’daki savaşı durdurmanın zorluğuna ikna oldu ve ayrıca Hizbullah’ın savşın tırmanmasını istemediğine de ikna oldu,” diye yazdı.

Öte yandan Lübnan yayını Nida el-Vatan perşembe günkü haberinde, batılı yetkililerin söylediklerini aktararak, Hochstein’ın ‘Hizbullah’ın sınır bölgesinden çekilmesi koşulundan geri adım attığını’ ve Lübnanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde ‘artık bu konudan bahsetmediğini’ yazdı.

Diplomatlara göre Hochstein, her iki tarafın da garantileriyle ateşkes htalep etmeye başladı. Bununla birlikte, Nida el-Vatan’ın kaynakları, Hochstein’ın ABD Büyükelçisi Lisa Johnson liderliğinde, büyükelçilikte toplantılar yapacak ve 1701 sayılı kararın uygulanması için siyasi bir belge hazırlayacak bir ABD çalışma grubu kurduğunu da ortaya koydu.

1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, 2006 Lübnan Savaşını sona erdirmek amacıyla 11 Ağustos 2006’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce alınmıştı. Kararda Litani Nehrinin güneyinde Lübnan ordusu haricinde paramiliter grupların bulunmaması gerektiği vurgulanıyordu.

Exit mobile version