Ana Sayfa Ortadoğu Filistin Ateşkes görüşmeleri pamuk ipliğine bağlı

Ateşkes görüşmeleri pamuk ipliğine bağlı

İki İsrailli yetkili ve görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynağın Axios’a verdiği bilgiye göre Mısır, Katar ve ABD, İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkese yol açacak bir rehine anlaşması için yapılan dolaylı görüşmelerin çökmesini engellemeye çalışıyor. İsrailli bir yetkili, “Arabulucular ve ABD görüşmelerin patlamaması için büyük çaba sarf ediyor,” dedi. 

Bir Hamas heyeti cuma gününden bu yana Kahire’de Mısırlı ve Katarlı arabulucularla görüşmeler yürütüyor. CIA direktörü Bill Burns de görüşmelere katılmak üzere cuma günü Kahire’ye gitti. Burns, Hamas yetkilileriyle görüşmedi fakat Mısırlı ve Katarlı arabulucularla görüşmelerde bulundu.

İki İsrailli yetkili Burns’ün İsrail’in kendi müzakerecilerini Kahire’ye göndermesini istediğini ama cumartesi günü yapılan bir toplantıda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerin Hamas son rehine anlaşması teklifine yanıt vermeden heyet göndermeme kararı aldıklarını söyledi.

Hamas heyeti pazar akşamı Kahire’den ayrıldı ve grup liderliğiyle görüşmek üzere Doha’ya gitti. Hamas yaptığı açıklamada Katarlı ve Mısırlı arabuluculara cevabını verdiğini söyledi ama ayrıntı vermedi. 

Görüşme hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre Burns de pazar günü Kahire’den Doha’ya gitti ve müzakereleri görüşmek üzere Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdurrahman El Sani ile bir araya geldi. 

Üst düzey bir İsrailli yetkili, müzakerelerdeki ana tıkanma noktasının, rehine anlaşmasının savaşın sona ermesine yol açıp açmayacağı sorusu olduğunu söyledi. Hamas rehine anlaşmasının tamamının uygulanmasının savaşı sona erdireceğine dair açık bir taahhüt istiyor fakat Netanyahu bu koşulu kabul etmeyi reddediyor.

İsrailli yetkili arabulucuların her iki tarafın da kabul edebileceği bir formül bulmaya odaklandığını fakat henüz bir ilerleme kaydedilemediğini söyledi. Yetkili, “Durum iyi görünmüyor. Şimdilik böyle bir formül yok ve herhangi bir yakınlaşma da görünmüyor,” dedi.

Netanyahu hafta sonu boyunca müzakerelerle ilgili üç ayrı açıklama yaptı. Başbakanın tüm açıklamalarında verdiği mesaj, savaşı sona erdirmeyi kabul etmeyeceği ve Refah’ta bir operasyonun rehine anlaşması olsun ya da olmasın gerçekleşeceği yönündeydi.

Aralarında müzakerelerde yer alanların da bulunduğu pek çok İsrailli yetkili Netanyahu’nun açıklamalarını ‘Hamas’ı kışkırtmaya ve görüşmeleri sabote etmeye yönelik bir girişim’ olarak değerlendirdi.

İsrail, Gazze’ye çok ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırıldığı ana geçiş noktasını kapatırken, Savunma Bakanı Yoav Gallant Hamas’ın anlaşma konusunda ciddi olmadığını iddia etti ve ‘çok yakın bir gelecekte Refah’ta ve tüm Gazze’deki diğer yerlerde güçlü bir operasyon’ tehdidini savurdu.

Exit mobile version