Ana Sayfa Ortadoğu Körfez 100 milyar dolarlık Suudi yatırım fonunun başkanı: ABD isterse Çin’deki yatırımlarımızı çekeriz

100 milyar dolarlık Suudi yatırım fonunun başkanı: ABD isterse Çin’deki yatırımlarımızı çekeriz

Suudi Arabistan’ın yarı iletken ve yapay zeka teknolojisine yönelik yeni yatırım fonunun başkanı, ABD tarafından talep edilmesi halinde ülkenin yatırımlarını Çin’den ayrıştıracağını söyledi.

Kamu Yatırım Fonu’nun 100 milyar dolarlık sermayesiyle desteklenen bir yatırım şirketi olan Alat’ın CEO’su Amit Midha, “Şimdiye kadar talepler üretim ve tedarik zincirlerini tamamen ayrı tutmak yönündeydi, fakat Çin ile ortaklıklar ABD için bir sorun haline gelirse, [bunları] elden çıkaracağız,” dedi.

Bloomberg’in haberine göre, ABD’li yetkililer Suudi mevkidaşlarına, bir dizi ulusal güvenlik meselesi üzerinde devam eden görüşmelerin bir parçası olarak, Suudi Arabistan’ın yarı iletken endüstrisini geliştirmeyi hedeflerken Çin ve Amerikan teknolojisi arasında seçim yapmaları gerektiğini söyledi.

Kaliforniya’daki Milken Enstitüsü Küresel Konferansı çerçevesinde Bloomberg’e verdiği röportajda Midha, “ABD’de güvenilir, sağlam ortaklıklar arıyoruz. ABD bizim için bir numaralı ortak ve yapay zeka, çipler ve yarı iletken endüstrisi için bir numaralı pazar,” dedi.

Suudi Arabistan veri merkezleri, yapay zeka şirketleri ve yarı iletken üretimi yaratma umuduyla ileri teknolojide bölgesel liderlik için yarışıyor. ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin Pekin’in Çinli firmaların ABD’den satın almasının engellendiği teknolojiye erişmesi için kanal görevi görebileceği endişesiyle Ortadoğu’nun Çin’le olan bağlarını giderek daha fazla inceliyor.

ABD halihazırda Abu Dabi merkezli yapay zeka firması G42’den, yapay zeka uygulamalarına güç veren ABD sistemlerine sürekli erişim karşılığında Çin teknolojisinden el çekmesini istedi. Bu anlaşma G42’ye 1,5 milyar dolarlık Microsoft yatırımının yolunu açtı.

Midha, bu arada Alat’ın haziran ayı sonuna kadar iki ABD’li teknoloji şirketiyle ortaklıklarını duyuracağını ve bir ABD’li yatırım şirketiyle birlikte ortak yatırım yapacağını söyledi. Hangi firmaların bu görüşmelere dahil olduğu ya da yapay zeka, çip veya ikisinin bir kombinasyonuna odaklanıp odaklanmadıkları konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Exit mobile version