Ana Sayfa Ortadoğu Mısır BP, Mısır’a 1,5 milyar dolar yatıracak

BP, Mısır’a 1,5 milyar dolar yatıracak

Bloomberg’in bildirdiğine göre, dünyanın petrol ve doğalgaz devlerinden BP, önümüzdeki üç ila dört yıl içinde Mısır’da 1,5 milyar dolarlık bir maliyetle gaz projeleri geliştirmeyi ve sondaj yapmayı düşünüyor.

Bu duyuru, BP’nin bu ayın başlarında Mısır’da BAE Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) ile başlangıçta doğalgaza odaklanacak bir ortak girişim kuracağını söylemesinin ardından geldi.  

Açıklanan ortak girişimin bu yılın ikinci yarısında kurulması bekleniyor ve yüzde 51’i BP’ye, kalan yüzde 49’u ADNOC’a ait olacak. BP, Mısır’daki çıkarlarının yaklaşık yüzde 70’ini ADNOC ile yapılan anlaşmanın dışında tutmaya devam edecek. 

BP, üç kalkınma imtiyazına ve keşif anlaşması ile ilgileniyor ve ADNOC, daha fazla büyüme fırsatını finanse etmek için ‘orantılı nakit katkısı’ sağlayacak.

Mısır, son birkaç aydır bölge ülkeleriyle çok sayıda yatırım anlaşması yapıyor. Kahire bu yatırımları borcundan kurtulmanın bir yolu olarak görürken, yabancı yatırımcılar ülkenin kamu borcunu yatırımları için kaldıraç olarak kullanıyor.  

Son zamanlarda Mısır, Sina Yarımadası’nın güneyinde Kızıldeniz kıyısında önemli bir toprak parçası olan Ras el-Cemila’yı, yaklaşık 3,5 milyon metrekarelik bu arsanın fiyatının 15 milyar dolar kadar olduğu tahminleriyle Suudi yatırımcılara teklif etti.  

Mısır ayrıca bu ayın başlarında BAE yatırımcı grubu ADQ ile Ras el-Hekma yarımadasını geliştirmek için bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli’ye göre bu, 35 milyar dolarlık yatırım ve potansiyel olarak 150 milyar dolar getirecek.  

Geçen yılın kasım ayında Katar, Kahire ve Doha’nın ilişkileri yeniden kurmasından üç yıl sonra, 2024’te Mısır sanayi sektörüne 1,5 milyar dolar kazandırmak için bir anlaşma yaptı.  

Exit mobile version