Esad: Türkiye’de seçimleri kimin kazanacağıyla ilgilenmiyorum, önemli olan iyi ilişkiler ve tam çekilme

Arap dünyasının en çok tanınan gazetecilerinden Abdulbari Atwan kendisine ait elektronik haber sitesinde ( https://www.raialyoum.com/ ) ve youtube’de yayınladığı haftalık videoda bu hafta Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile yaptığı özel görüşmeyi anlattı.

Atwan, söz konusu görüşmenin bir gazeteci mülakatı olmadığını, karşılıklı görüşlerin paylaşıldığı özel bir sohbet olduğunu belirtti. Uzun süreli bu sohbetin son derece açık ve samimi geçtiğini, ayrıca Esad’ın son derece rahat, sağlıklı ve yüksek moralli göründüğünü vurguladı.

Atwan söz konusu görüşmeden kendisinin çıkardığı bazı önemli hususları şöyle belirtti:

“- Esad, Suriye’de kurumlara dayalı bir düzen inşa edecek ve Suriye insanının gelişimi üzerine özel bir ilgiyle eğilecek.

– Bu ay Cidde’de yapılacak Arap Birliği Zirvesine katılacak.

– Esad bana şöyle dedi:

‘Suriye’den tam çekilme (full withdrawal) olmaksızın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmem mümkün değil. Türkiye’nin tüm kuvvetlerinin Suriye’den çıkması ve bu çekilmenin tam olması gerekir. Ben Türkiye’nin iç siyasetine karışmam ve seçimlerde kimin kazanacağıyla ilgilenmiyorum. Benim için önemli olan, seçilen kişinin Suriye ile iyi ilişkiler kurması, ilişkileri geliştirmesi ve Suriye’den çekilmenin gerçekleşmesidir.’ 

– Bu arada uzun sohbetimizde -tüm yaptıklarına rağmen- Erdoğan hakkında tek bir kötü söz söylemedi. Aynı şekilde Suriye’nin Arap Birliğine dönüşüne karşı çıkan ülkeler hakkında da tek bir olumsuz söz sarf etmedi.

-Esad, ‘Biz ülkemizde kendi işimize bakıyoruz, çalışıyoruz, bir çok komploya ve saldırıya karşı koyuyoruz. Bize elini uzatana da hoş geldin deriz.” dedi. 

Üç Arap ülkesiyle -Suudi Arabistan, BAE ve Umman- ilişkisinin iyi olduğunu anlıyorum. Sanırım bu üç ülke, tabii İran’ın yanı sıra, Suriye’nin yeniden imarında başı çeken ülkeler olacak. Bu kapsamda Suriye’nin önümüzdeki dönemde olağanüstü bir atölye çalışmasına (workshop) sahne olması bekleniyor.”

Video linki: