Ana Sayfa Ortadoğu Suriye Esir değişimi ile kurtarılan Suriyeli Nihal Al-Makt: Golan’dan sınır dışı edilme şartını...

Esir değişimi ile kurtarılan Suriyeli Nihal Al-Makt: Golan’dan sınır dışı edilme şartını reddettim, kayıtsız şartsız serbest bırakıldım

Esir değişimi ile serbest kalan Suriyeli Nihal Al-Makt, sınır dışı edilme şartıyla serbest bırakılmayı reddettiğini ve koşulsuz olarak serbest bırakıldığını söyledi.

Önceki gün ilk olarak Mısır Ghad Tv’sinin duyurduğu, Rusya arabulucuğuyla Suriye ile İsrail arasındaki esir değişimi Suriye resmi haber ajansı tarafından teyit edilmişti.

Söz konusu esir değişimi ile serbest kalan Nihal Al-Makt, işgal altındaki Golan’dan sınır dışı edilme şartıyla serbest bırakılmayı reddettiğini ve koşulsuz olarak serbest bırakıldığını söyledi.

Golan’da bulunan Mecdel Şems köyündeki evinden Russia Today Arabic Tv’ye bağlanan Al-Makt, hakkındaki dosyanın da kapatıldığını açıkladı.

Rusya’nın arabuluculuğunu da teyit eden Al-Makt, Golan’dan ayrılıp Şam’a gitmesi için baskı yapıldığını ama bu baskıyı ve koşulu reddettiğini söyledi.

Nihal Al-Makt, 2017 yılında yine esir olan kardeşi Sıdkı Al-Makt’ın aleyhine verilen karara verdiği tepkiden sonra İsrail işgal yetkilileri tarafından esir edilmiş ve 3 yıl hapis cezası verilmişti. Nihal Al-Makt’ın bir diğer kardeşi Beşr Al-Makt da İsrail’in elinde esir olarak bulunmuştu.

Beşr Al-Makt, doğduğu topraklar olan Golan’dan 20 yıl boyunca sınır dışı edilme şartıyla serbest bırakılmayı reddetmişti ve daha sonra 2020 haziranında koşulsuz olarak serbest bırakılmıştı.

Suriye’ni karşılık olarak Kunaytra kentine yanlışlıkla giren İsrailli kadını serbest bıraktığı duyuruldu.

Gerçekleşen esir değişimini, İsrail Ulusal Güvenlik Başkanının Moskova ziyaretini yüzeysel ayrıntılarla veren İsrail medyası da teyit etti.

Öte yandan Suriye resmi haber ajansının bu akşam duyurduğu habere göre Suriyeli iki esir daha serbest bırakıldı.

Birleşmiş Milletler kararlarına göre de Suriye toprağı olan Golan Tepeleri, Trump döneminde verilen karar ile ABD tarafından “İsrail egemenliğinde” şeklinde tanınmıştı. (Al-Mayadeen, Russia Today Arabic, Ghad Tv)

Exit mobile version