Ana Sayfa Ortadoğu Tunus Tunus, AB’nin mali yardım teklifini reddetti

Tunus, AB’nin mali yardım teklifini reddetti

Reuters’in haberine göre Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said dün Avrupa Birliği’nin Eylül ayında açıkladığı mali desteği üç ay önce imzalanan anlaşmaya aykırı olduğunu söyleyerek reddetti.

Said’in bu hareketinin, Temmuz ayında imzalanan ve ‘insan kaçakçılarıyla mücadele’ ve sınırların sıkılaştırılmasına yönelik tedbirleri içeren ve Kuzey Afrika ülkesinden Avrupa’ya giden teknelerde keskin bir artışın yaşandığı dönemde ortaya çıkan ‘stratejik ortaklığı’ baltalayabileceği öne sürülüyor.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz ay, Afrika’dan Avrupa’ya ‘yasadışı göç’ ile mücadele anlaşmasının bir parçası olarak Tunus’a 127 milyon avro yardımda bulunacağını açıklamıştı.

Said, “Tunus, AB’nin açıkladığı miktarı küçük olduğu için değil… teklif Temmuz ayında imzalanan mutabakat zaptıyla çeliştiği için reddediyor,” dedi.

Temmuz ayında imzalanan mutabakat zaptı, Tunus’un zor durumdaki ekonomisine yardım etmek, devlet maliyesini kurtarmak ve göç kriziyle başa çıkmak için 1 milyar avro yardım taahhüdünü içeriyordu. Fakat Avrupa tarafından on gün önce açıklanan daha küçük miktar, kamu maliyesini iyileştirmek için mücadele eden Tunuslu yetkilileri ‘hayal kırıklığına’ uğrattı ve kredi derecelendirme kuruluşları arasında hükümetin önümüzdeki aylarda dış borçlarını ödeyemeyebileceği korkusunu artırdı.

Exit mobile version