ABD Dışişleri Bakanlığı Roger Waters’ı ‘antisemitizm’ ile suçladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters’ı antisemitik benzetmeler kullanmakla suçladı ve Berlin’deki gösterisini ‘Yahudi halkına karşı son derece saldırgan’ olarak niteledi.

Konser 17 Mayıs’ta gerçekleşti ve görüntülerde şarkıcının seyirciye sahte bir makineli tüfek doğrulttuğu ve Pink Floyd’un faşizmi eleştirmesiyle ünlü albümü The Wall’dan uyarlanan bir filmden sahneleri canlandırdığı görüldü.

Konserda ‘faşizme, adaletsizliğe ve bağnazlığa karşı’ bir bildiri olduğunu söylediği kırmızı kol bantlı siyah bir trençkot giyen Waters, bu konudaki eleştirileri ‘samimiyetsiz ve siyasi amaçlı’ olarak nitelendirdi.

Konserin ardından Berlin polisi Waters hakkında kostümü nedeniyle ‘kışkırtma’ şüphesiyle soruşturma başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tartışmalara müdahil oldu ve Waters’ın konserinin ‘Yahudi halkını derinden rencide eden ve Holokost’u küçümseyen görüntüler içerdiğini’ ileri sürdü.

Bakanlık, “Söz konusu sanatçı, Yahudi halkını aşağılamak için antisemitik benzetmeler kullanma konusunda uzun bir geçmişe sahiptir,” dedi. ABD’nin antisemitizmi izleme ve mücadele özel temsilcisi Deborah Lipstadt ise konserin ‘Holokost çarpıtması’ olduğunu söyledi.

Roger Waters, siyonizme karşı faaliyet Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin destekçisi.