Afganistan, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoruna katıldı

Afganistan, Kuşan ve Yol Girişiminin (KYG) parçası olan 60 milyar dolarlık ticaret ve kalkınma anlaşması Çin-Pakistan Ekonomik Koridoruna (CPEC) katılacak.

Anlaşma, Pekin’in Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana barış görüşmelerine ev sahipliği yapmasının ardından başlayan müzakerelerin bir sonucu.

5. Çin-Afganistan-Pakistan Dışişleri Bakanları Diyaloğu sırasında Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Bhutto Zardari, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ve Afganistan’ın Taliban tarafından atanan Dışişleri Bakan Vekili Mawlawi Amir Khan Muttaqi, herhangi bir grubun topraklarını herhangi bir ülkeye karşı terörist faaliyetler yürütmek için kullanmasının engellenmesinin önemini vurguladı.

Çin, Afganistan topraklarında faaliyet yürüten IŞİD ve içinde Uyguarların da bulunduğu Türkistan İslam Partisi gibi örgütlere karşı mücadele edilmesini istiyor. Aralık ayında IŞİD militanları Kabil’de Çinlilere ait bir otele düzenlenen ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyı üstlenmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin’e göre bakanlar kapsamlı görüşmelerde bulunarak karşılıklı güven, iyi komşuluk, güvenlik işbirliği, terörle mücadele, bağlanabilirlik, ticaret ve yatırım konularında mutabık kaldılar. Üç ülke bakanının yayınladığı ortak bildiride Afganistan’ın bölgesel bağlantı merkezi olma potansiyelini tam olarak kullanma kararlılığı ifade edildi.

Çin’in KYG kapsamındaki en önemli projesi olan CPEC, Pakistan’ın Belucistan’daki Gwadar limanını Çin’in Sincan eyaletine bağlamayı amaçlıyor. Koridor Keşmir’den de geçtiği için Hindistan CPEC’e itiraz ediyor.

Üç Dışişleri Bakanı CASA-1000, TAPI ve Trans-Afgan Demiryolları gibi devam etmekte olan projelerin bölgesel bağlantıyı artırmak ve bölge halkı için iktisadi kalkınma ve ilerleme sağlamak açısından önemini vurguladılar.