Ana Sayfa Dünya Britanya, İsrail’e destek için Gazze’nin üzerinde 200 gözetleme uçuşu düzenledi

Britanya, İsrail’e destek için Gazze’nin üzerinde 200 gözetleme uçuşu düzenledi

Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RAF) aralık ayından bu yana Gazze üzerinde 200 gözetleme uçuşu yaptığı ortaya çıktı.

Declassified UK’de yer alan habere göre Birleşik Krallık hükümeti 3 Aralık’ta başlayan uçuşlarla ilgili herhangi bir ayrıntı vermeyi reddetti ama yayın organı bir zaman çizelgesi oluşturmayı başardı.

Son beş aydaki olağanüstü görev sayısı günde bir uçuştan fazla ve İsrail güney şehri Refah’ı işgal ederken de devam ediyor. Mart ayı 44 görevle Gazze üzerinde en fazla İngiliz casus uçuşunun gerçekleştiği ay oldu.

Tüm İngiliz casus uçakları Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’taki hava üssü Akrotiri’den (Ağrotur) havalandı ve yaklaşık altı saat boyunca havada kaldı. 

Gazze üsse yaklaşık 30 dakikalık uçuş mesafesinde yer aldığından RAF’ın Gazze üzerinde yaklaşık 1.000 saatlik gözetleme görüntüsü toplamış olması muhtemel.

İsrail’in Gazze’deki yardım çalışanlarına yönelik saldırısında üç İngiliz öldürüldüğünde 1 Nisan Pazartesi günü bir İngiliz casus uçağı havadaydı. 57 yaşındaki John Chapman, 33 yaşındaki James Henderson ve 47 yaşındaki James Kirby, hedef gözetilerek düzenlenen suikastta öldürülen yedi World Central Kitchen (WCK) çalışanı arasındaydı. 

O Pazartesi günü bir İngiliz casus uçağı yerel saatle 17:00’de Akrotiri’den ayrıldı ve 22:49’da üsse geri döndü. İsrail hava saldırılarının saat 22:30’dan kısa bir süre sonra gerçekleştiğine inanılıyor.

Ayrıca Birleşik Krallık’a ait bir casus uçağı da İsrail’e iniş yaptı. 13 Şubat’ta bir Shadow R1 uçağı Akrotiri’den Beerşeba’ya uçtu. Uçak Kıbrıs’taki İngiliz üssüne geri dönmeden önce iki saat burada kaldı.  

Ziyaretin amacı belli değil fakat Beerşeba, İsrail Hava Kuvvetleri’nin Nevatim üssüne ev sahipliği yapıyor. Bu üs, ABD’nin Gazze’ye yönelik saldırılarında İsrail’e bomba ve diğer silahları ulaştırmak için kullandığı merkezi düğüm noktası olmuş, ayrıca İran’ın misilleme saldırısında da hedef alınmıştı.

Shadow R1 bir istihbarat, gözetleme, hedef tespit ve keşif (ISTAR) uçağı olarak biliniyor. Uçaklar, İngiltere’nin doğusundaki Lincolnshire’da bulunan RAF Waddington’da konuşlu Birleşik Krallık ordusunun 14. Filosu tarafından kullanılıyor. 

Birleşik Krallık ordusu kısa süre önce uçağın üreticisi ABD’li silah şirketi Raytheon ile uçağın güncellenmesi ve İngiliz filosunun altıdan sekize çıkarılması için 110 milyon sterlinlik bir sözleşme imzaladı. 

Gazze üzerinde uçan İngiliz R1 uçaklar ayrıca gizemini koruyan nedenlerle sık sık İtalya’ya gidiyor. Beş uçak Bari’ye doğru yola çıkarken, diğer uçaklar Brindisi, Napoli ve Roma’ya iniş yaptı. R1 araçları ayrıca Akrotiri çevresinde neredeyse her gün uçuş yapıyor ve bu uçuşlar tatbikat gibi görünüyor.

Exit mobile version