İsrail’in silah ihracatı rekor kırdı

Reuters’ın haberine göre İsrail geçen yıl 12,55 milyar dolarlık savunma ürünleri ihraç ederek şimdiye kadarki en büyük rakama ulaştı. Bu ihracatın dörtte biri, ABD destekli İbrahim Anlaşmaları kapsamındaki Arap ülkelerine yapıldı.

İsrail Savunma Bakanlığı, ülkenin 2022 satışlarının önceki üç yıla kıyasla yüzde 50 arttığını ve son on yıldaki hacmi ikiye katladığını söyledi. Reuters, 2022 ihracatının yüzde 25’ini insansız hava araçlarının, yüzde 19’unu ise füze, roket veya hava savunma sistemlerinin oluşturduğunu kaydetti.

Bakanlık, Asya ve Pasifik’in İsrail savunma ihracatının yüzde 30’unu, Avrupa’nın yüzde 29’unu ve Kuzey Amerika’nın yüzde 11’ini oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, ihracatın yüzde 24’ü de Tel Aviv ile ilişkilerini ‘normalleştiren’ Arap ülkelerine yapıldı.

İsrail’in 2022 yılında BAE’ye gelişmiş Barak ve Spyder hava savunma sistemleri sattığı bildirilmişti. Bu yılın başlarında Fas da Barak sistemini satın almak için bir sözleşme imzaladı.

Rusya-Ukrayna savaşı da geçtiğimiz yıl İsrail’in savunma ihracatını artıran bir etken oldu. Almanya Mart ayında İsrail’in Arrow 3 füze savunma sistemini 4,3 milyar dolara satın almak üzere bir anlaşma imzaladı.