Türkistan İslam Partisi’nden Çin’e karşı cihat çağrısı

‘Uygur El Kaide’si’ olarak da bilinen, İdlib’de özellikle Cisreşşuğur civarında binlerce militanı bulunan Türkistan İslam Partisi (TİP), yeni bir açıklama yayınlayarak Çin’e karşı cihat çağrısı yaptı.

‘Doğu Türkistan’ (Çin’in batısında Uygurların yaşadığı Sincan bölgesi) halkına hitaben yeni bir bildiri yayınlayan örgüt, son zamanlarda TİP’i El Kaide ile bağlantılı olmakla ve Çin hükümetinin çıkarlarına hizmet etmekle suçlayan bazı Uygur muhalifleri kınadı. TİP bunun yerine kendisini Uygur halkının ‘silahlı kuvvetlerine’ eşdeğer olarak tanımladı ve Doğu Türkistan’ın ‘tek geçerli yol olan silahlı güç yoluyla özgürleştirilmesi’ için çabaladığını vurguladı.

ABD’nin TİP’i ‘terör örgütü’ listesinden çıkarmasını, ‘Allahın insanlar arasında karşılıklı itişme’ kozmik yasasının bir parçası olarak tasvir eden örgüt, Bu Bakara suresinin 251. Ayetine bir gönderme. Bu ayette, “Eğer Allah’ın, insanların bir kısmı ile diğer kısmını engellemesi olmasaydı yeryüzünde düzen bozulurdu,” deniyor.

ABD’nin 2020 yılında listeden çıkardığı örgüt resmi olarak ‘Doğu Türkistan İslami Hareketi’ (ETIM) idi, fakat uygulamada ETIM adı TİP ile ilişkilendirilmişti. Listeden çıkarma Çin’i oldukça rahatsız etmişti. TİP, ‘terör örgütü’ listesinden çıkarılmasını ABD ile Çin arasındaki gerilimin bir sonucu olarak Kuran’a dayandırıyor.