Filistinli müzisyen ve Nörobilimci Dalal Abu Amneh gözaltına alındı

1948 yılında “İsrail” adlı gayrimeşru yapının kuruluşuyla “İsrail” “sınırları” içinde kalan ve Filistinliler tarafından 1948 toprakları olarak adlandırılan bölgede yaşayan Filistinli müzisyen Dalal Abu Amneh, yaşadığı Nasıra kentinde işgal tarafından gözaltına alındı. 

Dalal Abu Amneh, Gazze’ye yönelik ablukaya dair paylaşımlarından ötürü işgalin sosyal medya ayağı tarafından hedef gösteriliyordu. Abu Amneh’nin gözaltına alınmasının gerekçelerinden biri de “İsrail” ordusunun moralini düşürmek. Sanatçının gelecek salıya (24 Ekim) kadar duruşmaya çıkarılması bekleniyor.

2019 yılında Nörobilim alanında doktorasını veren sanatçı, gerek Filistin’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserlerle gerek Youtube kanalında Filistin’in çeşitli şehirlerinde Filistinli kadınlarla çektiği video kliplerle Filistin’in köklü ve zengin folk müziğinin günümüzde genç kuşaklar tarafından da tanınıp sevilmesine önemli katkılarda bulundu. 

İki çocuk annesi olan Abu Amneh’nin gözaltına alınması, 1948 topraklarında yaşayan ve “İsrailli’ Arap” olarak adlandırılan Filistinlilerin içinde bulunduğu baskı koşullarını ifşa etmesi açısından da oldukça önemli.