Gazze’de ateşkes tasarısına ABD, Fransa, Japonya ve İngiltere’den ret

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması için Rusya tarafından sunulan karar tasarısını ‘insani gerekçelerle’ reddetti.

BMGK’nın dört üyesi karar tasarısında Rusya’ya destek verirken, aralarında ABD’nin de bulunduğu diğer dört ülke tasarıyı reddetti. Diğer altı ülke ise çekimser kaldı.

Rusya ile birlikte BAE, Çin, Gabon ve Mozambik tasarıya destek verirken ABD ile birlikte Fransa, Japonya ve İngiltere ret oyu kullandı. Arnavutluk, Brezilya, Gana, Malta, İsviçre ve Ekvador ise çekimser kaldı.

Rusya’nın hazırladığı metin ‘acil, kalıcı ve tamamen saygı duyulan bir insani ateşkes’ çağrısında bulunuyor ve ‘sivillere yönelik tüm şiddet ve düşmanlıkların ve tüm terör eylemlerinin şiddetle kınandığını’ söylüyordu.

Oylamanın ardından Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzya, BMGK’nın ‘bir kez daha kendisini batı bloğu ülkelerinin egolarının ve bencil niyetlerinin rehinesi olarak bulmasından’ üzüntü duyduğunu söyledi. Nebenzya, “Konsey’in gerilimi azaltmaya yönelik net, güçlü ve kolektif bir mesaj gönderememesinin tek nedeni budur,” dedi.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, konseyin ‘harekete geçmesi’ gerektiği konusunda hemfikir olduğunu, fakat bunu ‘doğru yapmak gerektiğini’ ve bunun için konseydeki tüm üyelerle ‘yoğun bir şekilde çalışacaklarını’ söyledi. ABD temsilcisi, Hamas’ı kınayan ve İsrail’in BM Sözleşmesi’nden doğan ‘meşru müdafaa hakkını’ teyit eden bir karar alınması çağrısında bulundu.

Japonya temsilcisi Ishikane Kimihiro, Rusya’nın ‘daha fazla angajman için bir şans varken’ kararı oylamaya sunma zamanlamasını sorguladı ve BMGK’daki oylamada tanık olunan ‘bölünmüşlüğün’ kimseye faydası olmadığını savundu.

BAE’nin BM Büyükelçisi Lana Nusseibeh, tüm konsey üyelerinin ‘İsrailli masum sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesini ve aralarında çocukların da bulunduğu 199 kişinin rehin alınmasını haklı olarak kınadığını’ söyledi.

Fakat Nusseibeh, Hamas’ın Filistin halkını ya da büyük acılar çeken Gazze halkını temsil etmediğini ileri sürdü ve “İşte bu yüzden bu dosyada BMGK’nın birliğine çok ihtiyaç var,” dedi.

BAE temsilcisi, “Bu konsey en azından tüm sivillerin korunması, tüm rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılması ve insani yardımın güvenli bir şekilde sağlanması ihtiyacı etrafında bir araya gelebilmelidir. Yakıt, gıda, su, tıbbi yardım ve diğer temel ihtiyaç maddelerine erişim tamamen yeniden sağlanmalıdır,” dedi.