ABD, İran’la nükleer müzakereler için Umman’la görüşmüş

ABD’li, İsrailli ve Avrupalı yetkililerin Axios’a aktardığına göre Başkan Biden’ın Ortadoğu danışmanı Brett McGurk bu ayın başlarında Umman’a giderek Ummanlı yetkililerle İran’ın nükleer programına ilişkin olası diplomatik girişimler konusunda görüşmelerde bulundu.

Dört İsrailli ve ABD’li yetkilinin verdiği bilgiye göre McGurk, ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’la birlikte Suudi Arabistan’a yaptığı gezinin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ABD’nin Riyad’daki görüşmeleri hakkında bilgilendirmek üzere İsrail’e yaptığı bir ziyaretin ardından 8 Mayıs’ta Maskat’a gitti.

Muskat ziyareti ABD ve Umman tarafından kamuoyuna açıklanmadı. Yetkililer görüşülen ana konunun Umman’ın arabuluculuğuyla İran’ın nükleer programı konusunda yeni bir diplomatik girişim olduğunu söyledi. Axios‘a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, “Ummanlılar ABD ile İran arasında yakınlaşma görüşmeleri yürütüyor,” dedi.

İsrailli yetkililer Beyaz Saray’ın Maskat hükümeti aracılığıyla İranlıların nükleer programlarına sınırlama getirecek ve bölgedeki gerilimi azaltacak adımlar atmaya açık olup olmadıklarını ve karşılığında ne isteyeceklerini araştırdığını iddia etti.

Bir başka üst düzey İsrailli yetkililerden biri, “Amerikalılar mola istiyor,” derken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü İsrailli yetkililerin iddialarını reddetti. Sözcü, “ABD’nin geçici bir anlaşmadan, yaptırımların hafifletilmesinden ya da güvenlik önlemleri dosyalarının kapatılmasından söz ettiği yok,” dedi. Üst düzey bir Avrupalı diplomat ise, ‘ABD’nin İran konusunda Ummanlılarla birlikte çalıştığını’ söyledi.

İsrail hükümetinin ABD ile İran arasında bir tür geçici anlaşmaya varılmasından endişe ettiği belirtiliyor.