İsrail’de Katar çatlağı

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Milli Güvenlik Konseyi şefi Tzachi Hanegbi’nin Katar’ın Gazze’deki rehinelerle ilgili çabalarını öven açıklamasını sert bir biçimde eleştirdi. 

‘İsrail hükümetinin ağır bir ahlaki ve pratik hata yaptığını’ önesüren Bennett, “Katar ‘insani yardım operasyonları ve diplomatik operasyonlar için vazgeçilmez bir ortak’ değildir. Katar düşmanın ta kendisidir. Katar Hamas-Daeş [IŞİD] terör örgütünü finanse etmekte, desteklemekte ve güçlendirmektedir. İsrail’in açıklanan hedefi Hamas’’ın yok edilmesidir. Katar’ın amacı ise bunun tam tersidir: Hamas’ı kurtarmak,” dedi.

Bennett’e göre Katar, “İsrail’in kafasını karıştırmak ve Hamas’ı yok etme çabalarını durdurmak için sanki insani bir şeymiş gibi manipülasyonlar yaratıyor ve birkaç günde bir önümüze sınırlı sayıda mahkum anlaşması koyuyor.”

Milli Güvenlik Danışmanı Tzahi Hanegbi Katar’ı ‘çok önemli’ diplomatik çabalarından dolayı övmüş ve Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Katar’ın insani çözümlerin kolaylaştırılmasında önemli bir taraf ve paydaş haline geldiğini söylemekten memnuniyet duyuyorum. Katar’ın diplomatik çabaları şu anda çok önemli,” diye yazdı.