Likud, nisan seçimlerinde işbirliği yaptığı ırkçı ‘Yahudi Gücü’ partisine ‘oy verilmemesi’ yönünde çağrı yaptı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud’dan yapılan açıklamada, ırkçı Kahanist hareketin ardılı olan Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisinin seçim barajını geçemeyeceği kaydedilerek, bu partiye oy verilmemesi yönünde çağrı yapıldı. 

Netanyahu’nun liderliğindeki Likud partisinden üst düzey bir yetkili, ırkçı Yahudi Gücü partisinin Knesset’e girme şansının olmadığını, 17 Eylül seçimlerinde bu partiye oy vermenin ‘oy kaybı’ anlamına gelebileceğini söyledi.

Times of Israel’in haberine göre yetkili, yaptığı açıklamada “Likud tarafından onlarca anket üzerinde yapılan kapsamlı bir incelemeden sonra, Yahudi Gücü’nün seçim barajını geçmeyeceği konusunda şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.

“Aslında, seçim barajından çok uzak. Yahudi Gücü, aşırı sağın 2.5 sandalye değerindeki oylarını ziyan edecek” diyen yetkili, “Sağcı bloğun tehlikede olduğu ve Likud’un (oy oranı anlamında) Mavi-Beyaz İttifak’ı takip ettiği bu önemli seçimlerde oyların boşa harcanmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yetkili, aşırı sağcıların ‘solcu-Arap hükümetin’ kurulmasına engel olmak için sadece Likud’a oy vermeleri gerektiğini dile getirdi.

Nisan ayında yapılan seçimlerden önce İsrail Başbakanı Netanyahu, Yahudi Gücü yetkilileriyle masaya oturmuş, Mavi-Beyyaz İttifak’a karşı ortak hareket etme kararı alınmıştı.