Lübnan’da Gazze ile dayanışma grevi

Haftasonu yapılan uluslararası genel grev çağrısının ardından Lübnan, Filistin ile dayanışma amacıyla 11 Aralık’ta ulusal grev düzenliyor. 

Lübnan Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Yargıç Mahmud Mekki Pazar günü yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu Başkanlığı Genel Müdürlüğü, Başbakan Necip Mikati’nin Gazze için yapılan küresel çağrıya yanıt olarak ve Filistinliler ile Gazze ve Lübnan sınır köylerindeki halkımızla dayanışma amacıyla yarın, 11 Aralık 2023 Pazartesi günü tüm kamu idareleri, kamu kurumları ve belediyelerin kapatılacağını duyurduğunu bildirir,” dedi.

Bakanlar Kurulu yaptığı açıklamada kamu hizmetlerinin kapatılmasının ‘Filistin halkı, Gazze ve İsrail sınırındaki Lübnan köylerinde yaşayanlarla dayanışma amacıyla’ yapılan uluslararası grev çağrısına bir yanıt niteliğinde olduğunu belirtti.

Eğitim Bakanı Abbas Halabi, özel ve devlet okulları, teknik enstitüler ve üniversitelerin ‘imha, yerinden edilme ve cinayetle karşı karşıya olan Filistin halkıyla dayanışmayı ifade etmek için’ kapanacağını söyledi.

Ürdün’deki çeşitli sektörler de grev eylemine katıldı; özel şirketler, işçi sendikaları, kurumlar ve özel okullar greve katıldı.

Filistinli haber kuruluşu WAFA’nın cumartesi günü yayınladığı habere göre, “Filistin’deki başlıca grupların koalisyonu olan Ulusal ve İslami Güçler, 64 gündür İsrail’in soykırım, yerinden etme ve etnik temizlik savaşıyla karşı karşıya olan Filistin halkıyla dayanışma amacıyla pazartesi günü hayatın tüm alanlarını kapsayacak küresel bir grev çağrısında bulundu.”

WAFA, grubun ayrıca Filistin halkını ulusal birliğin bir ifadesi olarak Filistin genelinde halka açık gösteriler düzenlemeye çağırdığını ve bunun İsrail’in Gazze’dekileri tehcir etme girişimlerine karşı bir mesaj göndereceğini yazdı. 

Haberde, “Etkili isimlerin yer aldığı geniş bir uluslararası hareketten gelen greve tüm dünyanın katılmasını bekliyoruz. Bu hareket Gazze’deki açık soykırıma, etnik temizliğe ve Batı Şeria’daki sömürgeci yerleşime karşı durmaktadır,” denildi.