Ana Sayfa Dünya ABD, Filistin Yönetimi ve Arap ülkeleri tarafından önerilen Filistin devleti planını reddetti

ABD, Filistin Yönetimi ve Arap ülkeleri tarafından önerilen Filistin devleti planını reddetti

Cuma günü yayınlanan bir habere göre ABD, beş Arap ülkesi ve Filistin Yönetimi tarafından Washington’a sunulan Filistin devleti kurma planını reddetti.

İsrailli Kanal 12, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Arap mevkidaşlarına, Filistin Yönetimi’nin Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte hazırladığı planın gerçekçi olmadığını söylediğini aktardı.

Haberde ABD’nin teklife ayrıntılı bir yanıt verdiği ve planı tamamen reddettiği belirtildi. Planın Hamas’ın ortadan kaldırılmasından, Filistin Yönetimi’ndeki yolsuzluğun kökünün kazınmasından ya da Filistin eğitim sisteminde reform yapılmasından bahsetmemesi ABD’yi özellikle endişelendirdi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Amerika’nın planı reddetmesi üzerine öfkelendiği ve bu hafta İsrail’i ziyaret eden Blinken ile görüşmeyi reddettiği bildirildi. Kanal 12, Abbas’ın ABD’nin çekincelerine bir yanıt da hazırladığını fakat Arap ülkelerinin ABD ile ‘didişmemesini istemesi’ üzerine bunu göndermediğini belirtti.

Kanala göre, plandaki öneriler şunları içeriyordu:

  • Bir Filistin devletinin derhal uluslararası alanda ve BM tarafından tanınması.
  • Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’ya tam koruma ve finansman sağlanması.
  • Ateşkesin başlamasından itibaren üç hafta içinde İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi.
  • Gazze’deki hükümet otoritesinin Filistin Yönetimine tam olarak devredilmesi ve Filistin Yönetimi güçlerinin uluslararası yardımla Gazze’ye girmesi.
  • Filistin Yönetimi için güvenlik mekanizmalarının oluşturulmasında uluslararası yardım ve BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilecek bir karara dayalı olarak Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e BM barış gücü yerleştirilmesi.
  • Son yıllarda Akabe ve Şarm El-Şeyh’te yapılan anlaşmalar da dahil olmak üzere İsrail ve Filistin Yönetimi arasında daha önce yapılan tüm anlaşmaların tam olarak uygulanması.
  • İsrail ile Filistin Yönetimi arasında 180 gün içinde tamamlanmak üzere müzakerelerin başlatılması ve İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılması.
  • Gazze ve Batı Şeria sınır kapılarındaki İsrail otoritesinin uluslararası gözetim altında Filistin Yönetimine devredilmesi.
  • Filistin Yönetimi için fon toplamak üzere uluslararası bir bağış konferansı düzenlenmesi.
  • İsrail’in ve nihai Filistin devletinin güvenliğini sağlamak için ABD ile birlikte bölgesel bir güvenlik planı oluşturulması.
Exit mobile version