Biden İsrail’e silah yollamaya devam ediyor

Washington Post’un haberine göre Beyaz Saray İsrail’e milyarlarca dolarlık bomba ve savaş uçağı transferine sessizce onay verdi. Transferler, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah’a düzenlemesi beklenen ve kuşatma altındaki sınır kentine sığınan bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli sivilin hayatını tehdit edecek saldırı öncesinde gerçekleşti.

Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre silah transferleri 1.800’den fazla MK-84 2.000 kiloluk bomba ve 500 MK-82 500 kiloluk bomba içeriyor. İsrail, 31 Ekim’de Cibaliye mülteci kampındaki bir saldırıda 100 sivil de dahil olmak üzere Gazze’de çok sayıda Filistinli sivili öldürmek için MK-84 2.000 kiloluk bombaları yaygın olarak kullandı.

MK 84 bombaları ezici güçleri nedeniyle diğer ülke orduları tarafından kentsel alanlarda nadiren kullanılmıyor. Bir bomba bütün bir şehir bloğunu yok edebilir ve yerde 40 fit (yaklaşık 12 metre) genişliğinde bir krater bırakabilir.

ABD’li yetkililerin Post’a verdiği bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı ayrıca 2,5 milyar dolar değerinde 25 adet F-35A savaş uçağı ve motorunun transferine de onay verdi. Bir Beyaz Saray yetkilisi transferlerden bahsederken, “İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeye devam ettik. Şartlı yardım bizim politikamız olmadı,” diye konuştu.