Beyaz Saray ‘şiddet yanlısı’ siyonist yerleşimcilere yönelik yaptırımları hafifletiyor

Israel Hayom’un haberine göre ABD, ‘şiddet yanlısı’ yedi İsrailli yerleşimciye uyguladığı yaptırımları önemli ölçüde yumuşatarak hesaplarını İsrail bankalarında kullanmalarına izin verdi. Bu hamle, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri nedeniyle yerleşimcileri cezalandırmayı amaçladığı iddia edilen ABD yaptırımlarını esasen anlamsız hale getiriyor.

ABD Hazinesi İsrail Maliye Bakanlığına bir mektup göndererek İsrail’in yaptırım uygulanan yerleşimcilerin banka hesaplarını rutin olarak kullanmalarını engellemek zorunda olmadığını açıkladı.

Israel Hayom’a göre, yedi kişinin banka hesaplarının dondurulması onları pratikte etkileyen tek adım olduğu için ABD’nin yeni kararı yerleşimcilere yönelik yaptırımları pratikte ilga ediyor.

Yaptırımlar yerleşimcilerin ABD bankalarıyla herhangi bir finansal işlem yapmasını veya ABD’ye seyahat etmesini engellemeye devam ediyor, fakat bilindiği kadarıyla ABD’de mal varlıkları yok ve oraya seyahat etme niyetleri de yok.

ABD Hazinesinin mektubu, Maliye Bakanı Smotrich’in İsrail devletinin Filistin Yönetimi ile bağlantılı mali kuruluşlarla ilişkilerini sürdüren İsrail bankalarına tazminat ödemesine ilişkin anlaşmayı yenilemeyeceğini açıklamasından iki hafta sonra geldi.

Israel Hayom’un haberine göre Smotrich, Filistin bankalarıyla finansal ilişkileri olan İsrail bankaları Discount ve Hapoalim’i davalardan koruyan bir belgeye attığı imzayı yenilemeyi reddetti. Bu koruma olmadan İsrail bankalarının, ‘teröristlere fon aktardıkları’ suçlamasıyla uluslararası davalara maruz kalacakları korkusuyla Filistin bankalarıyla bağlarını koparmaları bekleniyordu.