Blinken Hamas’ı ateşkesi kabul etmeye çağırdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas liderlerini rehineleri serbest bırakacak ve Gazze’deki savaşı durduracak bir ateşkes anlaşmasını kabul etmeye çağırırken, İsrail’i de Filistinliler için daha fazla ‘insani yardıma’ izin vermeye çağırdı.

Blinken salı günü Washington’da yaptığı açıklamada, “Bu ateşkese katılmaya hazır olup olmadığına karar vermek Hamas’ın sorumluluğunda. Ateşkesten bağımsız olarak, Gazze’deki insanlara insani yardımın önemli ölçüde artırılması da acildir,” dedi. Blinken, Gazze’deki insani durumu ‘kabul edilemez ve sürdürülemez’ olarak nitelendirdi.

ABD’li bakan, “İsrail, ihtiyacı olan insanlara yardım ulaştırmak için mümkün olan her aracı, mümkün olan her yöntemi en üst düzeye çıkarmalıdır. Daha fazla geçiş gerektiriyor, daha fazla yardım gerekiyor ve bu yardım bir kez geldiğinde, ihtiyacı olan insanlara ulaşabileceğinden emin olmayı gerektirir,” dedi.

Blinken salı günü, daha geniş bir ABD-Katar stratejik diyaloğunun parçası olarak toplantılar için Washington’da bulunan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ile birlikteydi. Katar, müzakerelerde arabulucu olarak kilit bir rol oynuyor.