Sudan’daki savaş nedeniyle 25 milyon insan açlık tehdidi ile karşı karşıya

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, Sudan’daki savaşın Sudan, Güney Sudan ve Çad’daki 25 milyon insan için gıda güvenliğini riske attığını ve onu dünya çapındaki en büyük açlık krizi haline getirdiğini söyledi.

McCain, Güney Sudan’da şiddetten kaçan aileleri ziyaret ettikten sonra Çarşamba günü yaptığı açıklamada, WFP’nin Sudan’da çatışma nedeniyle kapana kısılmış topluluklara yeterli acil gıda yardımı alamadığını söyledi.

McCain, “Yirmi yıl önce, Darfur dünyanın en büyük açlık kriziydi ve dünya yanıt vermek için toplandı. Ama bugün Sudan halkı unutuldu. Milyonlarca hayat ve bütün bir bölgenin barış ve istikrarı tehlikede,” dedi.

Yardım kuruluşu, Sudan’da acil açlık seviyeleriyle karşı karşıya kalan insanların yaklaşık %90’ının WFP’nin büyük ölçüde erişemediği bölgelerde sıkışıp kaldığını söyledi.

Ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında son 10 aydır yaşanan çatışmalar 12.000’den fazla insanın ölümüne neden oldu ve 9 milyon kişiyi evlerini terk etmeye zorlayarak dünyanın en büyük zorunlu göç krizini yarattı.

Yetkililer, sınır ötesi kamyon konvoylarının izinlerini iptal ederek WFP’yi Çad’dan Darfur’a operasyonlarını durdurmaya zorladı. Batı ve orta Darfur’da Ağustos ayından bu yana 1 milyondan fazla insan bu rota üzerinden WFP yardımı aldı.