G7’den İsrail’in Refah’a saldırı planına itiraz

G7 ülkeleri 19 Nisan’da İsrail’in ‘Refah’ta geniş çaplı bir askeri operasyon’ düzenlemesine karşı olduğunu, zira bunun ‘sivil halk üzerinde yıkıcı sonuçlar doğuracağını’ ifade etti.

G7 dışişleri bakanları cuma günü İtalya’nın Capri kentinde gerçekleştirdikleri toplantının ardından yaptıkları açıklamada, “Buradaki sivil nüfusu korumak için inandırıcı ve uygulanabilir bir plan yapılması çağrımızı yineliyoruz,” dedi.

ABD’li yetkililer Refah’ın işgaline kamuoyu önünde karşı çıkar görünüyorlar fakat bunu önlemek için herhangi bir adım atmadılar.

1 Nisan’da yapılan bir toplantıda ABD’li yetkililerin İsraillilere Refah’a yönelik saldırı planlarının, İsrail birliklerinin karadan işgal etmediği son bölge olan Refah’ta barınan Filistinli sivillerin tahliyesi ve korunması için yetersiz olduğunu söylediği bildirildi.

Fakat ABD’li yetkililer Perşembe günü Refah saldırısını görüşmek üzere İsrailli mevkidaşlarıyla bir kez daha bir araya geldi. Beyaz Saray tarafından yayınlanan toplantı bildirisinde, iki tarafın ‘Hamas’ın Refah’ta yenilgiye uğratılması ortak hedefi üzerinde’ mutabık kaldığı açıklandı. ABD’li katılımcıların Refah’taki ‘çeşitli hareket tarzlarına’ ilişkin endişelerini dile getirdikleri belirtildi.