Herzog Bakü’de: Aliyev’den İsrail’e silah teşekkürü

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, artık resmiyete dökülen Azerbaycan-İsrail ilişkilerinin bir uzantısı olarak Bakü’yü ziyaret ederek burada mevkidaşı İlham Aliyev ile görüştü.

Herzog görüşmenin ardından kamuoyuna yaptığı açıklamada, ikilinin ‘İran tarafından tehlikeye atılan ve tehdit edilen tüm küresel ve bölgesel güvenlik yapısı’ hakkında derinlemesine konuştuğunu söyledi. İngilizce konuşan Herzog, “Azerbaycan’ı ziyaret etmek benim ve milletim için bir rüyanın gerçekleşmesidir,” dedi.

Aliyev ise, Azerbaycan’ın Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Mart ayında açılmasının ‘daha yakın bir etkileşim için daha fazla fırsat’ yarattığını söyledi. İki ülke arasındaki savunma işbirliğinden övgüyle söz eden Aliyev, Bakü’nün uzun yıllardır bu alanda modern İsrail ekipmanlarına erişimi olduğunu, bunun da savunma kabiliyetini modernize etmeye ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü korumaya yardımcı olduğunu söyledi.

İsrail, Azerbaycan’ın önde gelen silah tedarikçilerinden biri. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsüne (SIPRI) göre İsrail, 2016-2020 yılları arasında Bakü’nün belli başlı silah ithalatının yüzde 69’unu karşıladı ve bu dönemde Azerbaycan’a satış da silah ihracatının yüzde 17’sini oluşturdu. İsrail de petrolünün yüzde 40’a yakınını Azerbaycan’dan ithal ediyor.

Aliyev, iki ülke arasında petrolün ötesine geçen daha çeşitli bir ticaret görmek istediğini ifade etti ve ikili işbirliğinin gelişmekte olduğu bir alan olarak siber güvenliği işaret etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, iki liderin diğer ülkelerdeki enerji işbirliği potansiyelini de ele aldıklarını söyledi.

Herzog, Azerbaycan’ın ‘dost bir devlet, pek çok işbirliği alanı olan kilit bir devlet’ olduğunu söylerken, mevkidaşını da İsrail’e davet etti. 

Jerusalem Post’un iddiasına göre, Herzog’un ziyaretini tehlikeye atacak ‘İran destekli olası girişimlere karşı’ hazırlık amacıyla Azeri güçleri ve Shin Bet (İsrail Güvenlik Ajansı) işbirliği yaparak Bakü’nün tüm bölgelerini kapattı. Binlerce asker ve polis başkentte devriye gezmekle görevlendirildi. Alışılmadık bir hareketle, tüm heyetin telefonlarını hücresel ağlara bağlaması ya da ziyaret sırasında gruptan ayrılması yasaklandı.