BAE, Etiyopya, İran, Mısır ve Suudi Arabistan BRICS’e resmen üye oldu

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Suudi Arabistan ve diğer dört ülkenin, BRICS kulübüne katılma davetini kabul ettiğini söyledi.

Pandor, bu yıl bloğun başkanlığını Güney Afrika’dan devralan Rusya’nın, katılmak isteyen 34 ülkeden yazılı bilgi aldığını söyledi. Bakan Suudi Arabistan, İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin artık tam üye olduğunu da ekledi.

Pandor, Çarşamba günü başkent Pretoria’da düzenlediği basın toplantısında, “Arjantin, önceki yönetimin BRICS’e tam üye olmak için yaptığı bu başarılı başvuruya göre hareket etmeyeceklerini belirtmek için yazdı ve kararlarını kabul ediyoruz,” dedi.

Brezilya, Çin, Güney Afrika, Hindistan ve Rusya’dan liderler, Ağustos ayında Johannesburg’da düzenlenen zirvede 1 Ocak’tan itibaren BRICS gruplarını genişletme konusunda anlaştılar.

Pandor, BRICS dışişleri bakanlarının, tam üye olarak kabul edilmeyen 17 ülkeyi barındırmak için ‘BRICS partner ülke’ modeli olarak adlandırılan bir model geliştirdiğini söyledi.

Blok ayrıca, üyelerin BRICS arası ticaret için yerel para birimlerini kullanmalarına izin verecek bir çerçeve tasarlıyor. Bakan, bloğun mevcut, ağırlıklı olarak dolar bazlı uluslararası ödeme sistemini ‘haksız ve maliyetli’ bulduğunu söyledi.