Hindistan seçimlerinde Modi istediğini alamadı

Hindistan’da seçmenler, Başbakan Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) parlamentoya hakim olma ve yasaları başka partilere ihtiyaç duymadan geçirme hayallerine ağır bir darbe indirdi.

BJP, 543 seçilmiş üyesi bulunan parlamentonun alt kanadı Lok Sabha’da 272 sandalye hedefinin oldukça gerisinde kaldı. 2019 seçimlerinde BJP liderliğindeki Ulusal Demokratik İttifak (NDA) 353 sandalye kazanırken BJP tek başına 303 sandalye elde etmişti. Dünyanın en büyük seçim maratonunda 19 Nisan ve 1 Haziran tarihleri arasında yedi aşamada gerçekleştirilen oylamaya 969 milyon seçmenin yaklaşık 642 milyonu katıldı.

BJP’nin yeni parlamentoda yaklaşık 240 üyesi bulunuyor ve 73 yaşındaki Modi’nin üçüncü kez başbakan olabilmesi için müttefiklerinin desteğine ihtiyacı var. NDA 400 sandalye kazanmayı beklediğini söyledi, bu da kendi beklentilerinin çok altında kaldığı anlamına geliyor.

Kongre partisi liderliğindeki Hindistan Ulusal Kalkınmacı Kapsayıcı İttifakı (INDIA) BJP’yi Hindistan’ın bağımsızlık sonrası anayasasını bölücü Hindu milliyetçisi gündemi doğrultusunda değiştirmeye çalışmakla suçluyordu. BJP ise bu tür emelleri olduğunu reddediyor.

Kuzeydeki Uttar Pradesh eyaletinde, Kongre ile eski eyalet başbakanı Akhilesh Yadav’ın Samajwadi Partisi arasındaki koltuk paylaşımı anlaşması INDIA bloğu için olağanüstü bir şekilde sonuçlanırken BJP en büyük gerilemesini yaşadı. BJP düşüşte olsa da diğer partilerle kıyaslandığında hâlâ en fazla sandalyeye sahip. Kongre 99 sandalye ile ikinci olurken, Samajwadi 37, Batı Bengal başbakanı Mamata Banerjee’nin Tüm Hindistan Trinamool Kongresi (AITC) 29 ve Tamil Nadu başbakanı M.K. Stalin’in Dravida Munnetra Kazhagam’ı (DMK) 22 sandalye kazandı.

Kongre, Samajwadi ve DMK, BJP’yi iktidardan düşürme misyonunda birleşen onlarca partinin yer aldığı INDIA bloğunu oluşturmuştu. Bir fırsat doğması halinde, BJP liderliğindeki NDA’daki herhangi bir çatlaktan faydalanmak için artık daha güçlü bir konumdalar. Muhalefet, Modi ve müttefiklerinin parlamentonun üçte ikisini elde edeceğini öngören Hintli medya şirketleri ve anketörler tarafından 1 Haziran’da yayınlanan sandık çıkış anketlerinden çok daha iyi bir performans sergiledi.

Kongre ve diğer muhalefet liderleri ise sandık çıkış anketlerinin manipüle edildiğini ve “psikolojik oyun” olarak kullanıldığını söyledi.