Moskova: İsrail’de ‘üçüncü tarafın’ savaşa girme riski yüksek

Rusya hükümeti, Filistinli direniş grupları ile İsrail ordusu arasında Gazze sınırı yakınlarında devam eden çatışmalardan duyduğu ‘derin endişeyi’ dile getirerek ‘üçüncü tarafların’ olaya dahil olma riski bulunduğu uyarısında bulundu.

9 Ekim’de İsrail kıyılarına yaklaşan ABD savaş gemileriyle ilgili yorumunun sorulması üzerine, Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, “Üçüncü tarafların çatışmaya dahil olma riski yüksek. Gerginliği azaltmak ve sorunu askeri yollarla çözme girişimlerinden uzaklaşmak için bir an önce müzakerelere geçmenin yollarını bulmak çok önemli,” dedi.

Peskov ayrıca Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İsrailli ya da Filistinli liderlerle temas kurmak gibi bir planı olmadığını da söyledi ve “Gerekirse, bu tür temaslar çok hızlı bir şekilde planlanabilir,” dedi.

Süreci yakından takip ettiklerini kaydeden Peskov, çatışmaların tırmanmaya doğru gittiğinin de altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Pazartesi günü Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile bir araya geldi. Lavrov, “Çatışmaların sona erdirilmesi ve kaydedilen çok sayıda sivil kayıp sorununun çözülmesinin yanı sıra, Filistin meselesinin on yıllardır çözülememesinin nedenlerine de özel bir dikkat gösterilmesi gerekiyor,” dedi.

Lavrov ayrıca ‘İsrail ile yan yana yaşayacak bir Filistin devletinin kurulmasının … [çatışmaları çözmek için] en güvenilir yol olduğunu’ iddia etti.