İsrail Diaspora Bakanı, sağcı İspanyol partisi Vox’un etkinliğine katılacak

Likud üyesi, İsrail Diaspora İşleri Bakanı Amichai Chikli, daha önce İsrail tarafından ‘neo-Nazilere alan açtığı’ için kınanan İspanya’nın sağcı partisi Vox’un düzenlediği etkinliğe katılacak.

Bu hafta sonu Chikli, İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen ve İspanya’nın sağcı siyasi partisi Vox’un ev sahipliğini yaptığı “Europa Viva 24” konferansında önde gelen konuşmacılardan biri olacak. Vox’un tartışmalı kampanya platformu kürtaj kısıtlamaları getirmeyi, belgesiz göçmenlere kapıları kapatmayı ve aile içi şiddet yasalarını yürürlükten kaldırmaya çalışmayı içeriyor.

Ayrıca parti, nefret söylemi yaydığı için hapis yatan Barselonalı meşhur Nazi kitapçı Pedro Varela gibi neo-Nazileri safına katmakla da suçlanmıştı. “Holokost inkârcısı” Varela, kısa süre önce Vox’un Barselona’daki kapanış etkinliklerinde boy gösterdi. Haaretz’e göre Vox, 2019 ulusal seçimlerinde adaylarından biri olarak başka bir Holokost inkârcısını aday gösterdi.

Etkinliğin basın açıklamasına göre Europa Viva 24, “Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sadece birkaç hafta önce kıtanın dört bir yanından insanları bir araya getirecek bir Avrupa yurtseverleri toplantısıdır.”

İki gün sürecek etkinlikte Chikli’nin yanı sıra Arjantin Devlet Başkanı ve İsrail’in en büyük destekçilerinden Javier Milei; babası Nazi Partisi ile bağlantılı olan Şili Cumhuriyetçi Partisi’nin Katolik lideri Jose Antonio Kast ve Fransa’nın dört kez cumhurbaşkanı adayı olan RN partisi lideri Marine Le Pen gibi isimler de yer alıyor.

Vox lideri Santiago Abascal 7 Ekim’den bu yana İsrail’in büyük bir savunucusu oldu ve desteğini sıklıkla kendi deyimiyle “radikal İslam’ı durdurma” kampanyasının merceğinden ifade etti. Ekim ayında Abascal, X hesabında Kibbutz Be’eri yerleşiminden yanmış bir binanın fotoğrafını paylaşarak, “Bazılarının Avrupa için istediği şey bu: teslimiyet, korku, şiddet,” yazmıştı.

Chikli’nin Abascal ile dostluğu aralık ayında İspanyol siyasetçinin kendisi ve Tarım Bakanı Avi Dichter ile görüşmek ve 7 Ekim’de Hamas tarafından saldırıya uğrayan güney sınırındaki bazı bölgeleri gezmek üzere İsrail’e gitmesiyle daha da derinleşti.

Abascal o sırada attığı tweette bu seyahatin, “Vox’un Hamas’ın İslamcı terörizmine karşı mücadelesinde Binyamin Netanyahu hükümetine verdiği desteği ifade etmek… ve Vox ile Likud arasındaki yakın ilişkileri güçlendirmek” için bir fırsat olduğunu söylemişti.

Oysa sadece beş yıl önce, Likud yetkililerinin Vox ile ilişki kurması hâlâ kabul edilemez görülüyordu. Netanyahu’nun o dönemki dış ilişkiler direktörü Eli Hazan, İspanya seçimleri öncesinde partiye destek veren bir tweet attığında, gelen tepkiler Hazan’ın tweet’ini silmesine neden olacak kadar büyüktü. Silinen tweette İspanyolca şöyle yazıyordu: “Vox Likud’un Avrupa Parlamentosu’ndaki kardeş partisi. Bize çok yardımcı oluyor… İsrail’i ve Yahudileri destekleyen herkesi ben de destekliyorum.”

Chikli, nisan ayı sonunda Likudlu bakanlardan oluşan bir heyetle birlikte, ABD’nin dört bir yanından muhafazakâr aktivistlerin ve yetkililerin katıldığı yıllık bir siyasi konferans olan Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı’nın Macaristan ayağı olan CPAC Macaristan’a katılmıştı.