İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedecek

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich perşembe günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e ihracatı durdurma kararına misilleme olarak İsrail’in Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini ve Türkiye’den yapılan diğer ithalatlara da %100 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.

Bakan, planın onay için kabineye sunulacağını söyledi.

Bu ayın başlarında Türkiye, Filistin topraklarında “kötüleşen insani trajediyi” gerekçe göstererek Gazze savaşı süresince İsrail’e ihracatı durdurduğunu açıklamıştı. Ticaret Bakanlığı, şirketlerin mevcut siparişleri üçüncü ülkeler aracılığıyla yerine getirmek için üç ay süreleri olduğunu söylemişti.

Smotrich yaptığı açıklamada, “(Erdoğan’ın) İsrail’e ithalatı durdurma açıklaması, ekonomik boykot ilanı ve Türkiye’nin taahhüt ettiği uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlalidir” dedi ve İsrail’in eylemlerinin “sadece Erdoğan iktidarda kaldığı sürece” devam edeceğini kaydetti.

Smotrich, “Erdoğan’ın görev süresinin sonunda Türkiye vatandaşları aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret rotasını geri döndürmek mümkün olacaktır,” dedi.

Smotrich’in planına göre, serbest ticaret anlaşması uyarınca Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen mallara uygulanan tüm indirimli gümrük oranları kaldırılacak. Aynı zamanda, Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen herhangi bir ürüne, mevcut gümrük vergisi oranına ek olarak malın değerinin %100’ü oranında vergi uygulanacak.

Açıklamada ayrıca maliye, ekonomi ve dışişleri bakanlıklarının İsrail’in üretimini güçlendirmek için adımlar atacağı ve Türkiye’ye bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendireceği belirtildi.

İsrail İmalatçılar Birliği, Smotrich’in planını “uygun bir yanıt” olarak nitelendirdi.