Ana Sayfa Dünya İsrail ve ABD, Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını engellemek için çalışıyor

İsrail ve ABD, Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını engellemek için çalışıyor

İsrail basınında yer alan haberlere göre ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarmasını engellemek için diplomatik çaba gösteriyor.

Walla haber sitesinde analist Ben Caspit, Netanyahu’nun Lahey’deki BM mahkemesi tarafından kendisi ve diğer İsrailliler hakkında tutuklama emri çıkarılması ihtimali nedeniyle ‘olağandışı bir stres altında’ olduğunu ve bunun İsrail’in uluslararası statüsünde ‘büyük bir bozulmaya’ yol açacağını yazıyor. 

Caspit, Netanyahu’nun tutuklama kararını engellemek için ‘telefonda durmaksızın bastırdığını’ ve özellikle ABD Başkanı Joe Biden yönetimine odaklandığını yazıyor.

Haaretz analisti Amos Harel, İsrail hükümetinin UCM savcısı Karim Khan’ın bu hafta Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında tutuklama emri çıkarabileceği varsayımı altında çalıştığını yazıyor.

Harel’e göre, İsrail gibi, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü’nü imzalayan 124 ülke arasında yer almayan ABD, tutuklama kararlarını engelleme çabalarına şimdiden başladı.

Netanyahu savaşla ilgili yaptığı son açıklamada UCM’nin alacağı kararların ‘tehlikeli bir emsal’ oluşturabileceğini söyledi ve “Kendimizi savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Lahey’deki mahkemenin kararları İsrail’in eylemlerini etkilemeyecek olsa da, suç teşkil eden terörizm ve saldırganlıkla mücadele eden herhangi bir demokrasinin askerlerini ve yetkililerini tehdit eden tehlikeli bir emsal teşkil edecektir,” dedi.

Exit mobile version