Mossad şefinden ABD’ye gizli ziyaret

İki ABD’li kaynağın Axios’a verdiği bilgiye göre, Mossad direktörü David Barnea yaklaşık iki hafta önce Washington’a gizlice giderek üst düzey Beyaz Saray ve CIA yetkilileri ile Biden yönetiminin Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşmeyi de içeren bir anlaşmaya varma çabalarını görüştü.

İsrail hükümeti, Suudi Arabistan’ın uranyum zenginleştirme amaçlı sivil nükleer programına olası ABD desteği ve ABD’nin Riyad’a olası silah satışları da dahil olmak üzere, iki ülkenin tartıştığı ve İsrail’in ‘güvenliğini’ etkileyebilecek potansiyel ABD-Suudi ikili anlaşmaları konusunda görüş bildirmek istiyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’a giderek Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve diğer üst düzey Suudi yetkililerle bir araya gelmişti. Beyaz Saray toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Sullivan ve bin Selman’ın ‘dünya ile bağlantılı, daha barışçıl, güvenli, müreffeh ve istikrarlı bir Ortadoğu bölgesi için ortak bir vizyon geliştirmeye yönelik girişimler de dâhil olmak üzere’ ikili ve bölgesel konuları ele aldıklarını belirtmişti.

ABD’li kaynaklar Barnea’nın Beyaz Saray’da, Suudi Arabistan ziyaretinden önce Sullivan ile bir araya geldiğini söyledi. Barnea ayrıca Beyaz Saray’ın Ortadoğu sorumlusu Brett McGurk ve Biden’ın enerji ve altyapıdan sorumlu kıdemli danışmanı Amos Hochstein ile de bir araya geldi. ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışan McGurk ve Hochstein, Sullivan’a son Suudi Arabistan gezisinde eşlik etti.

Kaynaklar, Barnea’nın Beyaz Saray yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde ele alınan ana konunun Suudi Arabistan girişimi olduğunu söyledi.

Bir ABD’li kaynak, Barnea ve CIA Direktörü Bill Burns’ün Suudi girişiminin yanı sıra İran konusunu da ele aldıklarını söyledi.

Burns’ün Barnea ile görüşmesinde İsrail hükümetinin yargı alanındaki revizyonunu da gündeme getirdiğini belirten ABD’li bir kaynak, “Bu konuda genel bir tartışma oldu,” dedi.