Ermenistan: Azerbaycan’ın Karabağ operasyonuna İsrail destek verdi

Ermeni yetkililer, geçtiğimiz haftalarda Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ bölgesini ele geçirmesinde İsrail silahlarının kilit rol oynadığını söyledi. 

The Cradle’ın aktardığı kadaıyla, uçuş takip verilerine ve Ermeni diplomatlara göre Azeri uçakları, Azerbaycan’ın tartışmalı bölgenin kontrolünü ele geçirmesinden haftalar önce bir İsrail hava üssü ile Dağlık Karabağ arasında birkaç uçuş gerçekleştirdi. 

Ermenistan’ın İsrail Büyükelçisi Arman Akopyan 5 Ekim’de Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, “İsrail silahlarının halkımıza ateş açması büyük bir endişe kaynağıdır,” dedi ve son birkaç hafta içinde İsrailli liderlere endişelerini dile getirdiğini sözlerine ekledi. 

Akopyan, “İsrail’in neden anavatanlarından sürülen insanların akıbeti konusunda en azından biraz endişe duymaması gerektiğini anlamıyorum,” diye ekledi. 

Geçtiğimiz ay Jerusalem Post’a verdiği bir röportajda Akopyan, Azeri güçlerin Dağlık Karabağ’da kontrolü sağlamak için İsrail silahlarını kullandığını söylemiş ve bu silahların sivillere karşı kullanıldığını da savunmuştu.

İsrail’in eski Azerbaycan Büyükelçisi Arkady Milman ise “Azerbaycan’ın savunmasını desteklediğimiz konusunda hiçbir şüphe yok. İran’ı çevrelemek için stratejik bir ortaklığımız var,” demişti.

Haaretz gazetesinin Mart ayında yayınladığı bir haberde İsrail ve Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkiye yer veriliyor ve Bakü’nün petrol karşılığında İsrail’in İran’a askeri ve istihbari erişimini nasıl sağladığı anlatılıyordu. İsrail’in petrol ihtiyacının yüzde 40’ı Azerbaycan tarafından karşılanıyor.