Trump: Afganistan’dan askeri güçlerimizi çeksek bile çok güçlü bir istihbarat varlığını geride bırakacağız

ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan’ı ‘teröristlerin laboratuvarı’ olarak nitelendirerek, ABD’nin askeri güçlerini ülkeden çekmesi durumunda hâlâ ‘çok güçlü bir istihbarat varlığını’ geride bırakacağını söyledi.

Trump, Fox News kanalına verdiği röportajda Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen Afganistan-Taliban barış görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Röportaj, Taliban’ın Kabil’de 6 kişinin hayatını kaybetmesine ve 105 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı araç saldırısından önce gerçekleştirildi.


ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, 1 Temmuz’da Doha’da Taliban temsilcileriyle barış görüşmelerinin 7. turu için bir araya gelmişti.


Görüşmelerin odağında Taliban’ın dış güçlerin Afganistan’dan ayrılmasını istemesi ve ABD’nin, Afganistan’ın başka bölgelere yapılan saldırılar için bir üs olarak kullanılmayacağına yönelik taahhüt talebi yer almıştı.


Trump, röportajında ABD birliklerini Afganistan’dan çıkarmak istediğini yineledi. Ancak Trump, ABD’nin askeri varlığı olmadan, “Afganistan’ın ABD’ye yönelik terör saldırılarının üssü olarak kullanılabileceğinden endişe ettiğini” dile getirdi.


“Terörle Afganistan’da mücadele etmenin iç cepheden daha iyi olacağını” söyleyen Trump, askeri yetkililerle yaptığı görüşmeleri hatırlattı.


Trump, bir generalin kendisine “Efendim, onlara (Taliban militanlarına) kendi toprağımızda saldırmaktansa burada saldırmayı tercih ederim” dediğini aktardı. Bununla birlikte Trump, “Bu her zaman hakkında düşünmek zorunda olduğunuz bir şey” ifadelerini kullandı. (Reuters, Fox News, AP)