Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda’dan ‘Refah’ açıklaması

Üç İsrail destekçisi ve ABD’nin önemli müttefikleri, İsrail ordusunun Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik planladığı saldırıya karşı ortak bir bildiri yayınladı.

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetlerinin Refah’taki olası bir operasyonu konusunda ‘ciddi endişe’ duyduklarını ve siviller üzerindeki etkisinin ‘yıkıcı’ olacağını söyledi.

Üç ülke, “İsrail hükümetini bu yoldan gitmemeye çağırıyoruz. Sivillerin gidebileceği başka bir yer yok,” dedi ve bunun yerine ‘sürdürülebilir bir ateşkes’ çağrısında bulundu.

Açıklama, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon tarafından imzalandı. 

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, başkent Canberra’daki bir Senato oturumunda, İsrail’in Refah’taki herhangi bir operasyonunun ‘haksız’ olduğunu söyledi ve “Avustralya’nın İsrail’e mesajı şudur: ‘Dünyayı dinleyin. Bu yoldan gitmeyin’,” dedi.

Bir başka Amerikan müttefiki Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Netanyahu da dahil olmak üzere yetkililere Refah’a yapılacak bir saldırının insani bir felakete yol açabileceğini söylemek için çarşamba günü İsrail’e gitti.

Çarşamba günü Alman yayın kuruluşu ZDF’ye verdiği demeçte bakan, “Burada insanların öylece ortadan kaybolamayacağını tekrarladım. Koruyucu koridorlara ihtiyaç var, İsrail ordusunun talebi üzerine Gazze’nin kuzeyini terk ettikten sonra tüm bu insanların sığınabileceği güvenli yerlere ihtiyaç var. Bugün bunu yoğun bir şekilde konuştuk,” dedi.