UAD, İsrail’in Refah saldırısının durdurulmasına hükmetti

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika’nın başvurusu üzerine İsrail’in Gazze’nin Refah kentindeki saldırılarını durdurması gerektiğine hükmetti.

Mahkeme ocak ayında İsrail’in Gazze’de soykırım eylemlerinin gerçekleştirilmesini önlemek için her şeyi yapması gerektiğine hükmetmiş ama ateşkes emri vermekten kaçınmıştı.

Fakat Güney Afrika, İsrail’in Refah’ta aylar süren bombardımandan sonra gerçekleştirdiği son kara saldırısının sahadaki durumu değiştirdiğini ve mahkemeyi yeni bir acil durum emri vermeye zorlaması gerektiğini savundu.

UAD Başkanı Nawaf Salam Gazze’deki insani durumun artık “felaket” olduğunu söyledi ve daha önce alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu belirtti.

Mahkemenin kararını okuyan Salam, “İsrail, Refah vilayetindeki askeri saldırısını ve Gazze’deki Filistinli grubun fiziksel olarak tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına neden olabilecek diğer tüm eylemlerini derhal durdurmalıdır,” dedi.

Salam, İsrail’in Refah sınır kapısını yeniden açması ve “BM tarafından soykırım iddialarını araştırmakla görevlendirilen soruşturma komisyonları ya da araştırma organlarına engelsiz erişim sağlaması” gerektiğini de sözlerine ekledi.

Güney Afrika geçen hafta UAD’ye yaptığı dördüncü başvuruda, İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçlayan davanın bir parçası olarak, Refah saldırısı konusunda, bölgedeki tüm askeri operasyonların durdurulması da dahil olmak üzere yeni acil önlemler talep etmişti.

Söz konusu tedbirler, Güney Afrika’nın ocak ayında mahkemeye sunduğu ve İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını durdurması çağrısını da içeren ilk başvurusunda talep ettiği dokuz geçici tedbire ek olarak alındı.

Mahkeme bu kilit kararı vermedi ama İsrail’den askerlerinin Gazze’deki Filistinlilere karşı soykırım eylemlerinde bulunmamasını sağlamasını, daha fazla insani yardım akışına izin vermesini ve ihlallere ilişkin her türlü kanıtı muhafaza etmesini istedi.