BAE, İsrail’e karşı soykırım davasını düşürmesi için Güney Afrika’ya rüşvet teklif etti iddiası

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Güney Afrika’ya Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e açtığı davadan çekilmesi için büyük yatırımlar içeren bir teklifte bulunduğu iddia edildi.

Emirates Leaks kaynakları BAE yetkililerinin milyarlarca dolarlık petrol rafinerisi yatırımı teklif ederek Güney Afrika’yı İsrail’e karşı UAD’de açtığı davadan vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını ortaya çıkardı.

Kaynaklara göre BAE yetkilileri haftalarca Güney Afrika’daki muhataplarına gizlice iki ülke arasında çeşitli iktisadi ilişkilerin başlatılması da dahil olmak üzere çeşitli cazip teklifler sunmaya çalıştı.

Buna ek olarak Emirliklerin Güney Afrika’dan tek talebi İsrail’e açtığı davadan çekilmesi ya da en azından UAD’deki dosyada yer alan soykırım suçlamasının şiddetinin azaltılmasıydı.

Fakat bu girişimlerin başarısız olmasından dolayı Abu Dabi’de büyük bir hayal kırıklığı yaşandığını belirten aynı kaynaklara göre, Güney Afrika davayı açtıktan sonra UAD’ye gitmekte ısrar etti ve Emirliklerin teklifini görmezden geldi.

Öte yandan haberde ayrıca BAE’nin, Suriye yönetimini, Filistin direnişi ile İsrail arasındaki savaşa müdahale etmemesi ya da Suriye topraklarından İsrail’e saldırı düzenlenmesine izin vermemesi konusunda uyardığı iddia ediliyor.

Axios’tan yapılan aktarıma göre, BAE yetkilileri Suriyeli üst düzey mevkidaşlarına çatışmaya müdahil olmaktan kaçınmanın önemini vurgulayan mesajlar iletti. Siteye göre Emirlikler, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini Suriyelilerle temasları hakkında bilgilendirdi.