Ukraynalı neo-Nazi militan İsrail’de tedavi görüyor

Ukraynalı neo-Nazi grubu Azov’a bağlı bir militan İsrail’de tedavi görüyor.

Azov Taburu’na yakın sosyal medya hesapları Arseniy Fedosiuk ve eşi Yulia’nın Mart ayında İsrail’deki yabancı diplomatları ve Ukrayna Büyükelçiliğini ziyaret ederken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

Electronic Intifada’nın ‘Azovstal Savunucularının Aileleri Derneği’nin Telegram hesabından aktardığına göre, Azov yanlısı grup, Fedosiuk’un ‘en kısa zamanda saflara dönmek ve Ukrayna’yı savunmak için İsrail’de tedavi ve rehabilitasyon gördüğünü’ açıkladı.

Hesaplarda Fedosiuk’un İsrail’e ne zaman geldiği, Rusya’daki hapishaneden ne zaman salıverildiği ya da yaralarının niteliği hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Fedosiuk, geçen yıl Mayıs ayında Ukrayna’nın doğusundaki Mariupol’de bulunan Azovstal çelik fabrikasında Rus ordusu tarafından esir alınan 1.000 civarındaki Azov militanından biriydi.

Fedosiuk’un eşi Yulia Fedosiuk, Azov istihbarat subayı Illia Samoilenko ile birlikte, Rusya tarafından yakalanan Ukraynalı Nazilerin serbest bırakılması için İsrailli politikacılara lobi yapmak üzere Aralık ayında İsrail’deydi. O sırada Arseniy Fedosiuk hala Rusya’nın elindeydi.

Yulia Fedosiuk’un Instagram hesabındaki bir paylaşım kocasının Ocak ayında serbest bırakıldığını gösteriyor.

Paylaşımda Fedosiuk, eşinin serbest bırakılmasını ‘Papa, ABD Kongresi ve Knesset’ ile yürüttüğü kampanya sayesinde gerçekleştiğini belirtiyor.

Geçen yıl diğer Azov üyeleri ile birlikte İsrail’e yaptığı ziyaret sırasında Yulia, İsrail İşçi Partisi’nin önde gelen milletvekillerinden Naama Lazimi ile buluşmuştu.

NATO yanlısı Bellingcat’ten Oleksiy Kuzmenko’ya göre Yulia Fedosiuk, Azov ile yakından ilişkili olan Silver of the Rose adlı anti-feminist bir grubun lideriydi.

Fedosiuk aynı zamanda Azov’un yayınevi Plomin’de de çalışmış ve Avrupa’nın önde gelen faşistlerinin Ukraynaca çevirilerini yayınlamıştı.

Yulia Fedosiuk geçen yıl Instagram hesabında, savaşta ölen bir Azov savaşçısı olan ‘yakın arkadaşı’ Sergei Zaikovsky ile Plomin kitaplarını satarken çekilmiş bir fotoğrafını paylaşmıştı.