AB İsrail’i ‘gücendirmekten’ korkuyor

Avrupa Birliği’nin (AB) kendi iç belgelerinde, İsrail ile kurulan ‘diyaloğun’ kamuoyuna açıklanması durumunda Tel Aviv’i ‘gücendirmekten’ korktuğu yazıyor. 

Electronic Intifada’dan David Cronin, Brüksel’in 2015’ten bu yana Tel Aviv ile gerçekleştirdiği ‘başarılı terörle mücadele diyalogları’ ile ilgili neredeyse hiçbir ayrıntının kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çekiyor. Bu yılın Ocak ayında AB’nin ombudsmanına ‘şeffaflık eksikliği’ konusunda bir şikayette bulunan Cronin, şikâyetini, AB’nin diplomatik servisinin ‘diyaloglara’ hangi İsrail kurumlarının katıldığını açıklamayı reddetmesi üzerine yapmıştı.

Cronin, bilgi edinme özgürlüğü kapsamında yaptığı başvuru neticesinde, ombudsmanlık personeli ile AB diplomatları arasında şikayeti ile ilgili yapılan görüşmeleri özetleyen bir belge elde etti.

Belgede AB yetkililerinin, ‘İsraillilerin ifşa edilmekten rahatsız olacaklarından korktukları’ belirtiliyor.

Belgeye göre ‘İsrail’i gücendirmek’, ‘uluslararası ilişkilere zarar verecektir’ ve AB diplomatları ‘bu yönde kanıtlar sunmuşlardır.’

İsrail’i ‘rencide etme’ ihtimalinin bahanesi ise 23 Şubat’ta düzenlenen bir toplantıda dile getiriliyor. İsrail bir önceki gün Batı Şeria’nın Nablus kentinde bir katliam gerçekleştirmişti. Öldürülen 11 kişi arasında 16 yaşında bir çocuk ve 65 yaşın üzerinde üç kişi vardı.

AB ombudsmanı için çalışan personel, diplomatlar tarafından sunulan mazereti ‘makul’ olarak nitelendirdi.

Belgede, “[Diyalogda] Yer alan kurumlar muhtemelen İsrail İçişleri Bakanlığı ya da Savunma Bakanlığı’ydı,” deniyor ve ekleniyor: “[Ombudsman’ın] soruşturma memuru, herhangi bir kişisel veri olmaksızın bu bilgilerin ifşa edilmesinin AB-İsrail ilişkilerine nasıl ‘ciddi zarar’ vereceğini anlayamamaktadır.”