Zelenski Suudi Arabistan’da

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile olası bir barış anlaşmasına ilişkin Veliaht Prens Muhammed Bin Selman (MbS) ile görüşmek üzere 27 Şubat’ta Suudi Arabistan’a gitti.  

Zelenski, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Majesteleri Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile anlamlı ve samimi bir görüşme yaptım. Barış Formülü’ndeki noktaları ve bunların uygulanmasında kaydedilebilecek ilerlemeyi tartıştık. Suudi Arabistan’ın liderliği adil çözümler bulunmasına yardımcı olabilir,” dedi.

Zelenski, Riyad’da yaptığı açıklamada, iki tarafın ‘İsviçre’de yapılacak Küresel Barış Zirvesine hazırlık çabaları ve ortaklarıyla diyalogları’ hakkında konuştuğunu söyledi. Ukrayna lideri, “Zirvenin özünü ve Ukrayna’ya, Avrupa’ya ve küresel uluslar topluluğuna gerçek güvenliği yeniden sağlamak için atılabilecek adımları tartıştık,” ifadelerini kullandı.

Krallığın resmi basın ajansı, iki devlet başkanının Suudi-Ukrayna ilişkilerini gözden geçirdiğini ve Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeleri tartıştığını yazdı ve Riyad’ın savaşı sona erdirmeyi amaçlayan uluslararası çabalara desteğini vurguladı.

Zelenski açıklamasında, karşılık mahkum ve savaş esiri takaslarına dikkat çekerek, “Krallığın liderliği halihazırda insanlarımızın serbest bırakılmasına katkıda bulundu. Bu toplantının da sonuç vereceğinden eminim. Ayrıca gelecek vaat eden ekonomik işbirliği alanlarını ve Suudi Arabistan’ın Ukrayna’nın yeniden inşasına katılımını da tartışacağız,” dedi.