İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’dan gaz işbirliğini derinleştirme kararı

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs liderleri Lefkoşa’da bir araya gelerek ülkeler arasındaki üçlü stratejik ittifakın güçlendirilmesi ve İsrail doğalgazının Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmesi seçeneklerinin araştırılması konularını görüştüler.

Pazar ve Pazartesi günleri Kıbrıs’a iki günlük bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kıbrıslı ve Yunan mevkidaşlarıyla İsrail doğalgazının Akdeniz üzerinden Avrupa’ya taşınmasına ilişkin seçenekleri görüştü.

Pazar günü öğleden sonra Lefkoşa’ya varan Netanyahu, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis tarafından karşılandı. Pazartesi sabahı Netanyahu Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile ayrı ayrı görüştü. Üç ülke arasında 2016 yılında başlayan üçlü zirve serisinin sonuncusu olan ikili görüşmenin hemen ardından üç lider bir araya geldi.

Üçlü toplantıda Netanyahu, “Üçü arasında en kıdemlisi ve bu üçlü ortaklığın kurucularından biri olarak, yıllar boyunca inanılmaz derecede etkili ve verimli olduğunu kanıtladığını düşünüyorum. Turizm akışı, tüm ülkelerimizde hayat kurtaran yangın söndürme çalışmaları, terörle mücadele ve savunma işbirliği. Üç yönlü girişimciliğin halklarımıza çok fazla refah sağladığını düşünüyorum. Dolayısıyla yaptığımız pek çok şey var. Fakat ortaklığımızın bunu çok daha üst seviyelere taşıyacağından çok eminim,” diye konuştu.

Temel gündem İsrail’i Avrupa’ya bağlayacak enerji koridoru

Kıbrıs’a gitmeden önce gazetecilere konuşan Netanyahu, enerji konusunun iktisadi ilişkiler, turizm, çevrenin korunması, iklim değişikliği ve orman yangınlarıyla mücadele ve güvenlik işbirliği/terörle mücadelenin yanı sıra buradaki görüşmelerinin odak noktasında yer alacağını kaydetti. Netanyahu, hükümetinin, siyasi muhaliflerinin itirazlarına rağmen, su altı doğalgazını çıkarma arayışında ısrarcı olduğunu savundu.

Toplantılarda ele alınan enerji ile ilgili bir diğer konu da Kıbrıs ve İsrail’i denizaltı elektrik kabloları ve fiber optik kablolarla birbirine bağlama seçeneğiydi. Bu kablolar daha sonra İsrail’i Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya ya da Arap ülkelerine bağlayabilir. İsrail Enerji Bakanı Israel Katz son aylarda Akdeniz kıyısındaki Aşkelon şehrinden Kızıldeniz kıyısındaki güney şehri Eilat’a kadar karadan uzanacak ve nihayetinde Kıbrıs’a ve oradan da Avrupa ve ötesine bağlanacak çoklu fiber optik kablo inşasını teşvik ediyor. İsrail’e göre Eilat istasyonu Arap ülkelerine de bağlantı sağlayabilir.

Bakan Bayraktar İsrail’e gitmeye hazırlanıyor

Netanyahu’nun Kıbrıs’taki temaslarına paralel olarak Katz Pazar günü Türk ve Mısırlı mevkidaşlarının yanı sıra ABD’nin bölgesel normalleşme çabalarından sorumlu elçisi Dan Shapiro ile Doğu Akdeniz’deki gaz ihracatı seçeneklerine ilişkin telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Katz tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Başbakan Netanyahu tarafından gündeme getirilen bölgesel düzenlemelerde enerjimizin gücü kilit önem taşımaktadır. Gazımız, teknolojilerimiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız bölgesel gelişmelerin ve çıkarların merkezinde yer almaktadır.”

Telefon görüşmesinin ardından bir tweet atan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Başta doğalgaz olmak üzere enerji alanında ikili ve bölgesel işbirliği imkanlarını ele aldık. Katz’ın daveti üzerine en kısa zamanda İsrail’e bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyoruz,” dedi.