El Far3i’nin yeni albümü Nas min Khashab yolda!

Öykü Altunbaş

Farklı janrlardaki nitelikli üretimleriyle kuşağının önde gelen Arap müzisyenlerinden El Far3i’nin (Tareq Abu Kwaik) son akustik albümü Nas min Khashab yakında dinleyicileriyle buluşuyor.  

Müziğe erken yaşlarda, doğup büyüdüğü Amman’da bugünkü alternatif/ bağımsız Arap müziğinin altyapısını oluşturan çeşitli gruplarla sahneye çıkarak başlayan, 90ların sonu ve 2000lerin başında Utopia ve Zaman El Zaatar gibi dönemin kayda değer gruplarının kuruluşunda yer alan El Far3i, ilerleyen yılarda, Utopia’da birlikte çalıştığı Muhammed Abdullah ile beraber El Morabba3 grubunu kurdu. İnternetin dünya genelinde yaygınlık kazandığı bu dönemde grubun Ya Zein, Taht El Ard gibi parçaları Arap coğrafyası dışında da geniş kitlelere ulaştı. 2013 yılında Walaa Sbait, Ramzi Suleiman ve Hamza Arnaout ile birlikte, Hip-Hop, Arap halk müziği ve elektronik müziğin bileşiminden oluşan Shamstep janrı ile bütün dünyada hayranlar kazanan 47Soul’u kuran El Far3i bugün grupta perküsyonüst ve solist olarak sahne almaya devam ediyor. 

Arapça akustik, Hip-Hop ve elektronik müziğin bileşimi niteliği taşıyan ve “Flux” adını verdiği kendine özgü janrıyla El Far3i, bugün Arap coğrafyasının yanı sıra dünya genelinde de pek çok hayrana sahip. Filistin davasına duyduğu güçlü bağlılık, ayrıca toplumsal ve kişisel bilinçdışının parlak bir şiirsellikle dışavurumu El Far3i’nin çalışmalarının dikkat çeken özelliklerinden. 

Nas min Khashab sanatçının Sowt min Khashab (2012) ve El Rajoul El Khashabi (2017) albümlerinin ardından diskografisindeki üçüncü akustik albüm olma özelliği taşıyacak ve Sowt min Khashab ile başlayan Khashab (Ahşap) üçlemesini tamamlayacak. 

El Far3i aynı zamanda Far3 el Madakhil (2012) ve Kaman Dafsheh (2014) adlı iki Hip-Hop ve Lazim Tisa (2021) adlı bir trap albümüne sahip. 

Sanatçının 2008 yılından bu yana çalışmalarında kullandığı ve “Dal” anlamına gelen “El Far3i” müstear ismiyse bir ağacın yurduna bağlı ve ondan beslenen köklerinden dünyaya uzanan dallarını sembolize ediyor.

Bugünlerde alternatif Arap müziğinden çok yönlü ve özgün bir ses duymak isterseniz El Far3i’nin işlerine kulak vermenizi ve Nas min Khashab’ı dört gözle beklemenizi hararetle öneririz.

https://www.instagram.com/elfar3i/

El Far3i-الفرعي (facebook.com)