ABD’li yetkili Hochstein’dan Lübnan’a tehdit: Gazze’de ders alın

Lübnan medyası Beyaz Saray’ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein’ın geçen hafta Beyrut’a yaptığı ziyarette Lübnan’ı savaşla tehdit ettiğini bildirdi. 

El Ahbar’ın haberine göre, Hochstein, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib’in yanı sıra diğer Lübnanlı ve ABD’li yetkililer arasında yapılan bir toplantıda, ABD’li danışman Lübnan makamlarını Hizbullah savaşçılarını Mavi Hat’ın yedi kilometre ötesine çekmeye ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin savaşın başlangıcında boşaltılan kuzey yerleşimlerine geri dönmelerine geri dönmesini sağlamak için bölgenin güvenliğini Lübnan ordusuna bırakmaya çağırdı.

Lübnanlı yetkililere, “İsrailliler kuzeydeki evlerine dönüp sabah pencerelerini açarlarsa karşılarında kimi görecekler? Hizbullah,” diyen Hochstein, BM’nin 1701 sayılı kararında öngörüldüğü gibi Hizbullah’ı Litani Nehri’nin kuzeyine çekmenin de gerekli olmadığını savundu.

El Ahbar’ın haberine göre, Hochstein daha sonra ‘üstü kapalı bir tehditten yoksun olmayan bir tonda’, “Aksi takdirde İsrail, Lübnan ile birlikte Gazze’de olanlardan ders alması gereken Hizbullah’a karşı bir savaş başlatacak,” dedi. 

Lübnanlı yetkililerin Hochstein’a, Hizbullah’ın tutumunu teyit ederek yanıt verdiği bildirildi: İsrail’in Gazze Şeridine saldırısı sona ermedikçe güney sınırında sükunet sağlanamaz. Ayrıca yetkililer, İsrail’in de anlaşmayı tam olarak uygulamayı kabul etmesi koşuluyla Lübnan’ın 1701 sayılı kararı resmen uygulamaya istekli olduklarını söylediler.

BM Güvenlik Konseyi, Lübnan’daki 2006 savaşından sonra, Lübnan ordusu ve UNIFIL’in uluslararası barış gücü dışında, Litani Nehri ile İsrail sınırı arasındaki bölgede herhangi bir askeri varlığı yasaklayan 1701 sayılı kararı kabul etmişti.

2022 yılına gelindiğinde Hizbullah, İsrail’in 2006 savaşını takip eden yıllarda meydana gelen sürekli tecavüzlerine ve Lübnan’ın egemenliğini ihlal etmesine yanıt olarak Litani Nehri’nin güneyinde ve İsrail sınırında önemli bir tabur ve tugay varlığı oluşturdu. 

Mavi Hat, BM’nin 2000 yılında kabul ettiği Lübnan-İsrail ‘demarkasyon hattı’na işaret ediyor. Hat, İsrail’in 14 Mart 1978’de Lübnan’ı işgal ederek başlattığı ‘Litani Operasyonu’ndan önceki statükoya işaret ediyordu.