Katar, İsrail ile Hamas arasındaki ‘insani yardım’ anlaşmasına aracılık etti

Katar, İsrail ile Hamas arasında, Gazze’de tutulan İsrailli rehinelere ilaç sağlama anlaşmasının bir parçası olarak bölgeye iki askeri uçak dolusu ilaç ve diğer insani yardım götürmek için bir anlaşmaya aracılık etti.

Girişim, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el-Thani’nin bu ay Gazze Şeridinde hâlâ esir tutulan 130’dan fazla rehinenin aileleriyle görüşmesinin ardından gündeme geldi.

Financial Times’a bilgi veren müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kişi, Gazze’ye ilaç ve ek yardım yapılmasına izin veren anlaşmanın Fransa ile birlikte yapıldığını ve rehine müzakerelerinden ayrı olduğunu söyledi.

Aynı kişi, bunun İsrail ve Hamas’ın ‘hâlâ anlaşma yapmaya istekli olduğunu’ gösteren olumlu bir adım olduğunu savundu. Kaynak, aynı zamanda rehineler için Gazze’ye ilaç girmesine izin vermemenin İsrail açısından da zor olduğunu ekledi.

Katar, ABD ve Mısır ile birlikte, İsrail ile Hamas arasında daha uzun bir ateşkesi, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze Şeridine insani yardımın artırılmasını içeren ‘çok aşamalı’ bir anlaşmayı müzakere etmeye çalışıyor.