ABD, savaşın ardından Gazze’yi Filistin Yönetimi’nin yönetmesini istiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin İsrail’in savaşın ardından Gazze’yi yeniden işgal etmemesi gerektiği yönündeki tutumunu yineledi.

Blinken, Washington’un savaş sonrası Gazze’nin geleceğine ilişkin en ayrıntılı planını sunarak, bölgenin Filistin Yönetimi idaresi altında Batı Şeria ile siyasi olarak birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Blinken, Çarşamba günü Japonya’da düzenlenen G7 dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Filistin liderliğindeki yönetimi ve Gazze’nin Filistin Yönetimi altındaki Batı Şeria ile birleşmesini içermelidir. Gazze’nin yeniden inşası için sürdürülebilir bir mekanizma ve İsrailliler ile Filistinlilerin eşit güvenlik, özgürlük, fırsat ve haysiyet ölçülerine sahip kendi devletlerinde yan yana yaşamalarına giden bir yol içermelidir,” dedi.

Blinken, İsrailli liderlerden duyduklarına göre İsrail devletinin 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’yi yeniden işgal etmek gibi bir niyeti olmadığını söyledi. ABD’li bakan, “Tek soru, gerekli olabilecek bir geçiş dönemi var mı ve güvenliğin sağlanması için bunun için devreye sokabileceğiniz mekanizmalar neler olabilir?” diye sordu.

Blinken, savaş sonrasında Gazze’nin yeniden işgal edilmemesinin, Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmemesinin, bölgenin ‘terör’ için bir platform olarak kullanılmamasının, Gazze’yi abluka altına alma ya da kuşatma girişiminde bulunulmamasının ve topraklarında herhangi bir küçülmeye gidilmemesinin ‘kilit önemde’ olduğunu söyledi.