Ben-Gvir Filistinli tutsakların “kafalarına sıkılarak” infaz edilmesi çağrısında bulundu

WAFA’nın 30 Haziran tarihli haberine göre, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkûmların idam edilmesi çağrısında bulundu.

Ben-Gvir bir video açıklamasında İsrail’in Filistinli mahkumları “kafalarına sıkarak” öldürmesi gerektiğini söyledi. Mahkumların idam edilmesini öngören yasa tasarısının Knesset’te kabul edilmesi çağrısında bulunan Ben-Gvir, yasa kabul edilene kadar mahkumlara hayatta kalmalarını sağlayacak kadar yiyecek verilmesi gerektiğini söyledi.

Knesset Genel Kurulu Mart 2023 başında tasarının ön okumasını onayladı. Yürürlüğe girmesi için Knesset’te iki kez daha okunması gereken yasa tasarısı, mahkemelerin İsrailli işgalcilere karşı direniş operasyonları yürüten Filistinlilere ölüm cezası vermesini öngörüyor. Yasa bu Filistinlileri “ırkçılık saikiyle ve İsrail Devleti’ne zarar verme niyetiyle cinayet suçu işleyenler” olarak tanımlıyor.

Nisan ayında Ben-Gvir, İsrail hapishanelerindeki “aşırı kalabalığı” hafifletmek için Filistinli mahkumların öldürülmesini savunmutştu İsrail binlerce Filistinliyi, hem erkeklere hem de kadınlara yönelik işkence ve tecavüzün yaygın olduğu hapishane ve gözaltı kampları ağında tutuyor.