Yemen’in Kızıldeniz ablukası İsrail limanını zorluyor

Kızıldeniz’in kuzey ucunda yer alan işgalci İsrail’a ait Eilat limanı, Yemen’in deniz ablukasının İsrail deniz taşımacılığı üzerindeki yıkıcı etkileri nedeniyle çalışanlarının yarısını işten çıkarmaya hazırlanıyor. 

İsrail’in önde gelen işçi federasyonu Histadrut İşçi Federasyonu 20 Mart’ta yaptığı açıklamada liman yetkililerinin Eilat limanında çalışan 120 kişinin yarısını işten çıkarma niyetinde olduğunu duyurdu. 

Federasyon, işçilerin Çarşamba günü kararı protesto etmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi. İsrail Ulaştırma İşçileri Sendikası Başkanı Eyal Yadin yaptığı açıklamada, “Şirketin şu anda işçileri ve ailelerini kucaklaması ve toplu işten çıkarma girişiminde bulunarak kolay yolu seçmemesi doğru olurdu. Biz bunun bir parçası olmayacağız,” dedi. 

Histadrut Taşımacılık İşçileri Sendikası Denizcilik Bölümü Başkanı Nir Eisenberg ise, “Liman yönetimi savaş durumundan faydalanmaya ve güney periferisindeki özverili işçilerin geçim kaynaklarına zarar vermeye çalışıyor,” dedi.

İsrail medya kuruluşu Calcalist geçtiğimiz günlerde Eilat limanına geçen yıl 149.000 aracın giriş yaptığını, 2024’te ise bu rakamın sıfır olduğunu bildirdi. Aralık 2023’te Calcalist, Yemen’in İsrail’e giden ya da İsrail’le bağlantılı gemilere karşı başlattığı kampanyanın başlamasından bu yana Eilat limanı gelirlerinin yüzde 80 oranında düştüğünü söyledi.