Ben-Gvir, Filistinlilerin sınav başarılarını kutlamasını yasakladı

WAFA Haber Ajansının bildirdiğine göre, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir Doğu Kudüs’ün Silvan mahallesindeki Filistinlilerin, öğrencilerin sınav sonuçlarını kutlamak için tören düzenlemesini yasakladı.

İsrail işgal güçleri Silvan Kulübü Başkanı Ahmad Ghoul’u çağırarak saatlerce sorguladıktan sonra kulübünde parti düzenlememesini, aksi takdirde ağır cezalara çarptırılacağını söyledi. Kararı veren Ben-Gvir, bir mektupla iç güvenlik bakanı sıfatıyla bu kutlamanın Silvan Kulübü’nde ya da Kudüs veya İsrail’de başka herhangi bir yerde yapılmasını yasakladığını belirtti. Mektupta, etkinlik için işgal güçlerinden önceden izin alınmadığı da belirtildi.

İşgal altındaki Kudüs’te her yıl düzenlenen bu kutlamada, genel sınavları yüksek puanlarla geçen öğrencilere ödüller dağıtılacaktı. İsrail, Doğu Kudüs’te Filistinlilerin etkinliklerini çeşitli bahanelerle kısıtlıyor. 350.000 Kudüslü tarafından ayrımcı olarak görülen bu adım, yasadışı Yahudi yerleşimciler lehine Filistinlilerin şehirdeki varlıklarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. İsrail işgal makamları, Filistin Yönetimi tarafından finanse edildiklerini iddia ederek şehirdeki onlarca Filistinli sosyal kuruluşun ofislerini kapattı.

1993 Oslo Anlaşmaları, Kudüs’ün işgal altındaki bölümünde Filistin ofislerinin yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) için bir ofis açılmasına ve şehirde etkinlikler düzenlenmesine izin veriyordu. Fakat İsrail daha sonra bu anlaşmaya uymayarak FKÖ ofisini ve Ticaret Odası da dahil olmak üzere diğer tüm Filistin ofislerini kapattı. İsrail şu anda şehirdeki Filistin okullarını hedef alıyor, Filistin müfredatını ve ders kitaplarını öğretmelerini engelliyor ve bunların yerine İsrail tarafından basılan ders kitaplarını koyuyor.